Latvieši - racēju tauta
|
|
Valduha | Datums: Ceturtdiena, 06.Jūnijā.2013, 07:31 | Komentāri # 1 |
Stāstnieks
Komentāri: 12257
Balvu ielāde ...
| Kad 19. gs. sākumā Kurzemē un Vidzemē atcēla dzimtbūšanu, latvietis beidzot varēja sākt rakt. Kā pirmais šī grūtā un atbildīgā rūpala pamatlicējs, un visu latviešu rakaru guru minams Vilibalds Lāpstmanis. Dzimis Mazpisānu pusē trūcīga grāvrača ģimenē, Vilibalds jau no bērna kājas skatījās dziļāk par saviem vienaudžiem. Augām dienām ar lāpstu rokās, viņš klaiņoja pa vecajām kapsētām un dīvainajiem pauguriņiem ar valni vienā galā. Skolā sabijis vien pāris ziemas (jo rakt šā kā tā nevarēja), jaunais censonis saprata, ka poļzas no tās nekādas. Kā īstenu latvieti viņu tomēr vairāk vilka pie zemītes. Tieši viņam pieder vārdi: "Latvji, ejiet pļaviņā, duriet lāpstu smiltiņā", kurus vēlāk piesavinājās un pārveidoja kāds krišjānis valdemārs - cilvēks ar apšaubāmu reputāciju (un es pat teiktu - cilvēks ar mazo burtu). Šodien Vilibalds Lāpstmanis ir nepamatoti aizmirsts, tāpēc aicinu katru sevi cienošu rakari atcerēties un pieminēt šo celmlauzi.
Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
|
|
| |
Garais | Datums: Ceturtdiena, 06.Jūnijā.2013, 10:51 | Komentāri # 2 |
Balvu ielāde ...
| Esmu dzirdējis par šo vīru, ka esot bijis spējīgs izrakt podu kas varavīksnes galā. Lāpstu šim esot pats Debesu rūcējs Pērkoņtēvs kalis.
|
|
| |
|
|
Gollums | Datums: Ceturtdiena, 06.Jūnijā.2013, 23:10 | Komentāri # 5 |
Balvu ielāde ...
| Cieņa un respekts Ar tāāaaaaaaaaaaaaadu MD ,tikai izredzētais, to sidrabiņu māk izmakarēt
|
|
| |
|
|
007 | Datums: Trešdiena, 30.Aprīlī.2014, 17:05 | Komentāri # 8 |
Balvu ielāde ...
| ..pat nezinu,kā es šito biju palaidis garām,,,,nebiju pamanījis laikam..dienas 4tras atpakaļ iečekoju...malacis Valduha.. ..bett,,man radās smagas pārdomas...domāju ilgi,,un redz,nācu pie secinājuma,kur radušās nākamās racēju paaudzes ..redz senāk bija tāda rakstītāja Brigaderu Anna..bij viņai tāds sacerējums,par Sprīdīti...redz,nu sanāk,ka tas nav sacerējums,bet,gan dzīves patiesība..sanāk,ka tas Sprīdītis ir riktig prototips tam Vilibaldam Lāpstmanim. ..es toč saku.. ..sanāk tā..Srīdītis ar šķipeli uz pleca gāja mantu meklēt..mājā palika brūte Lienīte..tad nu redz,kas sanāk,,pēc ilgiem klejojuma gadiem,tak abi laikam sapārojušies..un tad nu dzima racēju paaudze
|
|
| |
|
|
007 | Datums: Trešdiena, 30.Aprīlī.2014, 19:57 | Komentāri # 11 |
Balvu ielāde ...
| Quote Meilis ( ) Viens ir neapšaubāmi skaidrs - no tā debesu kunga caur to jaunavu Mariju tādi diženi racēji nevarēja nākt mūsu zemē... es ir beigts uuuuuu
|
|
| |
|