Ceturtdiena, 18.Aprīlī.2024, 19:24
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Latviešu strēlnieku krūšu nozīmes - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Foruma moderators: otomars, Valduha, Meilis  
Forums » Vaļasprieks » Apbalvojumi » Latviešu strēlnieku krūšu nozīmes
Latviešu strēlnieku krūšu nozīmes
modrisabikisDatums: Sestdiena, 16.Janvārī.2010, 01:36 | Komentāri # 1
kolekcionārs

Komentāri: 641
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Balvu ielāde ...

Latviešu strēlnieku krūšu nozīmes

1915.gada 19.jūlijā tika apstiprināts dokuments "Pagaidu noteikumi par latviešu strēlnieku bataljoniem”. Šā dokumenta 10 punktā ir minēts, ka priekš strēlnieku bataljoniem tiek piešķirti karogi un pie armijai apstiprināta apģērba nēsā sevišķu krūšu nozīmi. Karogu un krūšu nozīmes zīmējumus apstiprina virspavēlnieks. Projektu par krūšu nozīmēm izstrādāja komisija, kurā ietilpa latviešu strēlnieku bataljonu organizācijas priekšsēdētāja vietnieks, zvērināts advokāts Gustavs Ķempelis, mākslinieks Gustavs Cīrulis, leitnants Aleksandrs Peka, kurš vēlāk kļuva par 5. Zemgales latviešu strēlnieku bataljona virsnieku. A.Cīrulis izstrādāja krūšu nozīmju skices virsniekiem un ierindniekiem, kuras kopā ar pirmajām trim latviešu strēlnieku bataljonu karogu skicēm aizsūtīja uz frontes štābu apstiprināšanai. Mēnesi vēlāk skices tika apstiprinātas. Uz virsnieku nozīmes bija attēlots vainags, kura labā puse savīta no ozolzariem, kreisā puse no skujkoku zariem. Uz vainaga centrā atrodas saules emblēma ar lauztiem stariem, virs tās – divgalvu ērglis un zobens ( tēvija un spēks) kuri sastiprināti ar apaļu vairogu. Uz vairoga abreviatūra no krievu un latīņu burtiem "ЛСБ/LSB" (Latviešu strēlnieku bataljons). Nozīme ir baltā krāsā, tikai ērglis, saule un zobens apzeltīti.Ierindnieka nozīme bija tāda pati, tikai visa baltā krāsā


Taču reālajā dzīvē strēlnieku krūšu nozīmes ne vienmēr atbilda apstiprinātajam paraugam. Vēlāk, kad politiskā situācija starp Vāciju, Krieviju un Latviju mainījās, nozīmes tika nedaudz izmainītas vai papildinātas ar jauniem elementiem. Sākumā strēlnieku bataljonos atšķirības starp virsnieku un ierindnieku krūšu nozīmēm bija nelielas, bet vēlāk kad izveidojās pulki, atšķirības kļuva acīmredzamas. Ierindnieku krūšu nozīmes latviešu strēlnieku bataljonos parasti bija izštancētas no misiņa, kuras izmēri ir 45x37 mm, izgatavotas iespējams Latvijas teritorijā. To apliecina uz izgatavotajām nozīmēm esošās etnogrāfiskās zīmes un papildinājumi



Mo
 
modrisabikisDatums: Sestdiena, 16.Janvārī.2010, 01:52 | Komentāri # 2
kolekcionārs

Komentāri: 641
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Balvu ielāde ...

Virsnieku nozīmes izgatavoja no sudraba uz kura augšējā daļā atradās apzeltīts Krievijas impērijas ģerbonis – divgalvu ērglis, pāri nozīmei sudrabots zobens ar smaili uz augšu. Kad tika pabeigta latviešu strēlnieku bataljonu pārveidošana pulkos, attiecīgi izmainījās arī strēlnieku krūšu nozīmes. Kreisā vainaga pusē bija ozolzari, labajā –lauru zari, izmainījās arī uzraksts uz vairoga, tagad uz tā bija abreviatūra "ЛСП/LSP" ( Latviešu strēlnieku pulks). Izgatavoja nozīmes no balta metāla.

Latviešu strēlnieku pulku ierindnieku krūšu nozīmes ir sastopamas retāk kā bataljonu krūšu nozīmes: nomainīt krūšu nozīmes maksāja naudu, kura valsts kasē kara laikā vienmēr trūka.Latviešu strēlnieku pulku virsnieku krūšu nozīmes šajā laikā ieguva diezgan bagātīgu izskatu. Vainagā joprojām kreisajā pusē atradās skujkoku zari, labajā –ozola. Vainaga centrā saules emblēma, kura pārklāta ar sarkanu emalju, saules stari apzeltīti. Pāri visam apzeltīts zobens, augšējā daļā apzeltīts Krievijas impērijas ģerbonis.

Taču ir sastopami krūšu nozīmju varianti ar ovālas formas vainagu uz kura esošās saules emblēmas stari nav lauzti. Tas tāpēc, ka virsnieki varēja pasūtīt savas krūšu zīmes pie privātiem rotu meistariem, un atkarībā no virsnieka maka biezuma, nozīme varēja būt vairāk vai mazāk grezna. Lielākoties uz krūšu nozīmēm nav nekāda norāde uz izgatavošanas vietu. Ir zināmas tikai nedaudzas krūšu nozīmes ar meistaru zīmēm – „EDUARDS”, „KORTMANS” un "E.W.".


Interesantas ir saglabājušās pašdarinātās strēlnieku zīmes, kuras darinātas no misiņa jostu sprādzēm, vai granātu alumīnija detaļām. To formas un detaļas atšķiras no oficiāli apstiprinātajām


Mo
 
modrisabikisDatums: Sestdiena, 16.Janvārī.2010, 02:03 | Komentāri # 3
kolekcionārs

Komentāri: 641
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Balvu ielāde ...
1917. gada 2.martā Krievijas impērijas cars Nikolajs II Romanovs parakstīja manifestu par atteikšanos no troņa un Krievijā izveidojas divvaldība . Tā rezultātā arī strēlniekos notika dalīšanās- tādos kas atbalstīja Krievijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas radikālo spārnu boļševikus jeb lieliniekus un to idejas, un tādos kas nepieņēma boļševiku radikālās idejas, tādos kas vēlējās atgriezties mājās. Pārmaiņas skāra arī strēlnieku krūšu nozīmes. Revolucionāri noskaņotie strēlnieki, kas atbalstīja lieliniekus no nozīmēm ņēma nost divgalvu ērgļus, vai nozāģēja to galvas un kroni.

Dažreiz pievienoja sarkanu auduma gabaliņu, lentu vai rozeti. Divgalvu ērgļa vietā atradās sarkana piecstaru zvaigzne. Līdz 1922. gadam zvaigznes centrā atrodas veseris un arkls, no 1922.gada – veseris un sirpis.


To latviešu strēlnieku daļas, kuras bija vīlušās lielinieku idejās pārgāja nacionālās valdības armijas sastāvā. Tās cīnījās Latvijas atbrīvošanas cīņās gan pret Stučkas padomju Latvijas valdību, gan pret Bermonta – Golca armiju. Uz viņu krūšu zīmēm divgalvu ērgļa vietā bija Latvijas armijas kokarde ar saulīti vai vairogs nacionālās krāsās
.

1923.gadā 19.decembrī bijušie strēlnieki nodibina Latviešu strēlnieku biedrību. Par biedrības simbolu tiek pieņemta latviešu strēlnieku krūšu nozīme. Laika gaitā vecās krūšu nozīmes tika pazaudētas, tāpēc tās tika izgatavotas no jauna. Atšķirībā no vecajām tās izmēros ir lielākas, krāšņākas un kvalitatīvāk izgatavotas, kā arī uz nozīmes reversa atrodas meistara zīme.


Mo
 
modrisabikisDatums: Otrdiena, 02.Februārī.2010, 16:46 | Komentāri # 4
kolekcionārs

Komentāri: 641
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Balvu ielāde ...
Izgatavoja arī mazākas nozīmes civilajam apģērbam, kuras nēsāja pie apģērba atloka.


1967.gadā, sakarā ar 50 gadu jubileju latviešu sarkanajiem strēlniekiem tika izlaista piemiņas nozīme. Nozīmes skiču autors sarkanais strēlnieks E. Smiļģis.



Mo
 
Forums » Vaļasprieks » Apbalvojumi » Latviešu strēlnieku krūšu nozīmes
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Te rakstām... 18.Aprīlī.2024, 18:29 rukets Pļāpātuve
Lasīt
Karš Austr... 18.Aprīlī.2024, 17:49 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Mūsdienu K... 18.Aprīlī.2024, 05:17 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Vērmahta u... 17.Aprīlī.2024, 13:08 Valduha WW2
Lasīt
Video 17.Aprīlī.2024, 05:37 Valduha Humors
Lasīt
Laika apst... 12.Aprīlī.2024, 18:22 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Bildes 06.Aprīlī.2024, 21:46 007 Humors
Lasīt
WWII kāpur... 05.Aprīlī.2024, 08:30 Valduha WW2
Lasīt
Bērzu sula... 03.Aprīlī.2024, 05:46 Valduha Dzērieni
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: 007, nēģis, zed, rukets, Valduha, sālītis, Kalnietis


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024