Piektdiena, 19.Aprīlī.2024, 08:35
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Foto teorija - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forums » Viskautkas » Foto » Foto teorija (Apgaismojums)
Foto teorija
sancho76Datums: Sestdiena, 06.Februārī.2010, 13:50 | Komentāri # 1
Klaidonis

Komentāri: 3215
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
Vienīgais dabiskais apgaismojums uz mūsu planētas ir Saules gaisma. Tās gaisma izplatās viļņu veidā, līdzīgi kā no ūdenī iemesta akmens. Izstarotā spektra diapazons ir milzīgi plašs - no 10-10 cm (gamma starojums) līdz 10 km (zemfrekvences radioviļņi). Cilvēkam redzamā spektra daļa atrodas diapazonā (4,3 ÷ 7) · 1014 Hz un to sauc par redzamo gaismu vai vienkārši gaismu. Katrā šīs spektra daļas frekvencē gaismai ir sava, atšķirīga krāsa. Parasti, izņemot redzamo spektra daļu, pie jēdziena gaisma pieskaita arī spektra elektromagnētiskās daļas - ultravioleto un infrasarkano.

Gaisma izplatās taisnvirzienā, par ko liecina ēnas, kas krīt no objektiem, kā arī attēla formēšanās caur nelielu caurumu kamerā (Camera Obscura). Gaismas ātrums atkarīgs no vides ietekmes, kurā tā izplatās. Vakuumā tā izplatās ar ātrumu 30 · 1010 cm/s.

Lielākā daļa priekšmetu, kas atrodas mums līdzās, gaismu atstaro. Atstarotās gaismas intensitāte atkarīga no priekšmeta īpašībām, kā arī no gaismas krišanas leņķa. Balta papīra lapa atstaro apmēram 80% no krītošās gaismas, bet melna krāsa tikai 2 - 3 %. Spīdīgas un matētas virsmas gaismu atstaro atšķirīgi. Kad gaismas atstarošanās leņķis no gludas, pulētas virsmas ir vienāds ar krītošās gaismas leņķi, šo virsmu sauc par spoguli. Savukārt no matētas virsmas gaisma atstarojas dažādos leņķos un veidojas izkliedēta gaisma.

Gaismas staru laušana

Kad gaisma sasniedz divu caurspīdīgu virsmu robežu, tā maina savu virzienu - lūzt. Ar to izskaidrojams, ka nūjiņa, kas ielikta ūdenī, izskatās salauzta: gaisma atstarojas no tās nūjiņas daļas, kas atrodas ūdenī, un, sasniedzot robežu ūdens - gaiss, maina savu virzienu. Lūšanas stiprums ir atkarīgs no gaismas pārvietošanās ātruma abās vidēs. Jo ātrums atšķirīgāks, jo gaismas lūšana lielāka. Gaismas ātruma attiecību vakuumā un konkrētā vidē sauc par šīs vides gaismas laušanas koeficientu. Tā kā blīvākā vidē gaismas ātrums ir mazāks nekā vakuumā, tad gaismas laušanas koeficients dabā vienmēr ir lielāks par 1 (ūdenim - 1,3, stiklam - 1,5, dimantam - 2,4). Turklāt katrai gaismas krāsas daļai lūšanas koeficienti atšķiras.
Ja gaismas stars krīt caur stikla plāksnīti, tad sasniedzot pirmo robežu tas lūzt, bet izejot cauri plāksnītei un sasniedzot otru robežu, atkal lūzt, tikai pretējā virzienā. Savukārt, gaismai ejot caur prizmu, gaismas stars lūzt divas reizes vienā virzienā. Un tā kā laušanas koeficients katrai krāsai atšķiras, veidojas redzams krāsu spektrs. Šīs gaismas laušanas īpašības piemīt arī fotoaparāta lēcām, kā dēļ iespējams iegūt redzamu attēlu. Bet par to sīkāk sadaļā par fotoaparāta optiku.

Apgaismojums ir atkarīgs no vairākiem kritērijiem: gaismas avota(u) tipa, veida, spilgtuma un attāluma līdz objektam. Pamatā izšķir divus gaismas tipus - dienasgaisma un mākslīgais apgaismojums. Abi tipi dalās tiešajā gaismā, sānu gaismā, pretgaismā un izkliedētā gaismā.


Zināšanas - ir vienīgais ko nevar mums atņemt !

Liekam bildes pareizi - https://youtu.be/qjtgPk-wOZQ
Samazinām bildes - https://youtu.be/iPLdwb9EAeg
 
sancho76Datums: Sestdiena, 06.Februārī.2010, 13:50 | Komentāri # 2
Klaidonis

Komentāri: 3215
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
Apgaismojuma spilgtums

Gaismas spilgtums un objekta atstarotās virsmas spilgtums ir paši saprotamākie apgaismojuma raksturlielumi. Pieredzējuši fotogrāfi ar panākumiem spēj noteikt pareizu ekspozīciju tikai "pēc acs", kļūdoties tikai mākslīgajā apgaismojumā vai atrodoties viņam neraksturīgos zemeslodes platuma grādos.

Eksistē absolūtā tumsa, kad redzamā gaisma nav redzama vispār un to nav grūti iegūt. Taču absolūtā gaisma neeksistē, ja neskaita pašas spožākās zvaigznes spilgtumu. Uz zemeslodes maksimālais dienasgaismas līmenis teorētiski ir uz ekvatora, kad saule ir zenītā (tieši virs galvas). Reālos apstākļos gaisa mitrums, mākoņi, atmosfēras piesārņojums un daudzi citi faktori gaismas spilgtumu ievērojami samazina. Gaismas spilgtuma diapazons svārstās no pusdienlaika saules gaismas uz ekvatora līdz bezmēness nakts tumsai.

Apgaismojuma līmenis

Apgaismojuma līmeni fotogrāfijā mēra ekspozīcijas vērtībās (Expose Value - EV).Tehniski nav labāk saprotama veida kā attēlot gaismas vērtību (Light Value - LV). Ja gaismas vērtība ir absolūts jēdziens, tad ekspozīcijas vērtība atkarīga no izmantojamās filmas jutības. Tā kā par EV atskaites punktu izmanto filmas jutību ISO 100, kas skaitās vidēja jutība, tad šo vērtību var pielīdzināt gaismas vērtībai.

EV skalas augšējā vērtība ISO 100 filmai ir EV 20. Lielākai daļai mūsdienu kameru robeža ir EV 18 vai EV 19. Spilgtas pusdienlaika saules gaismas ekspozīcijas vērtība ir EV 15, spīguļojošam sniegam - EV 16, saules gaismā, to papildus pastiprinot, izmantojot vairākus spoguļus, var sasniegt EV 17. EV palielināšanās par vienu vienību nozīmē dubultu apgaismojuma daudzumu. Savukārt, vidēji apgaismotā istabā apgaismojuma līmenis ir apmēram 1/500 no spilgtas saules gaismas, jeb EV 7. Vienkāršām automātiskajām fotokamerām tas ir zemākais līmenis, kad to eksponometri spēj izmērīt gaismu. Labas, profesionālas fotokameras spēj izmērīt pat EV 1 apgaismojumu, kas atbilst 1/32000 spožas saules gaismas. Šādā apgaismojumā cilvēka acs tikai ar grūtībām spēj izšķirt priekšmetus. Turklāt, vājā apgaismojumā tā vairs neuztver krāsu informāciju.

Autors: Elmārs Rudzītis


Zināšanas - ir vienīgais ko nevar mums atņemt !

Liekam bildes pareizi - https://youtu.be/qjtgPk-wOZQ
Samazinām bildes - https://youtu.be/iPLdwb9EAeg
 
Forums » Viskautkas » Foto » Foto teorija (Apgaismojums)
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Te rakstām... 19.Aprīlī.2024, 06:46 rukets Pļāpātuve
Lasīt
Mūsdienu K... 19.Aprīlī.2024, 06:10 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Karš Austr... 19.Aprīlī.2024, 05:44 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Vērmahta u... 17.Aprīlī.2024, 13:08 Valduha WW2
Lasīt
Video 17.Aprīlī.2024, 05:37 Valduha Humors
Lasīt
Laika apst... 12.Aprīlī.2024, 18:22 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Bildes 06.Aprīlī.2024, 21:46 007 Humors
Lasīt
WWII kāpur... 05.Aprīlī.2024, 08:30 Valduha WW2
Lasīt
Bērzu sula... 03.Aprīlī.2024, 05:46 Valduha Dzērieni
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: rukets, Valduha, sālītis, CharlesRek


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024