Piektdiena, 29.Martā.2024, 12:10
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Kam un ko zvērēja latviešu leģionāri? - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Foruma moderators: otomars, Valduha, Meilis  
Forums » Kara tēma » WW2 » Kam un ko zvērēja latviešu leģionāri?
Kam un ko zvērēja latviešu leģionāri?
MurīteDatums: Ceturtdiena, 28.Decembrī.2017, 23:32 | Komentāri # 1
Censonis
Komentāri: 80
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Interesants raksts par karavīru zvērestiem.
http://lpra.vip.lv/zveereeja.htm
Atradu to, meklējot kādus rakstus par latviešu leģionāriem, jo mans vectēvs bija vācu armijā. Pēc kara viņu apcietināja un izsūtīja kā politiski ieslodzīto. No turienes gan atgriezās, bet ar stipri sagrautu veselību. Nomira nedaudz pāri 60 gadiem, tak varēja vel dzīvot. Es toreiz vel biju maza, tādēļ par karu nekad nerunājām. Ai, cik daudz es viņam tagad jautātu...ja varētu...

Leģendu vācēja
 
ValduhaDatums: Piektdiena, 29.Decembrī.2017, 07:35 | Komentāri # 2
Stāstnieks

Komentāri: 11534
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Interesanta autora interpretācija...
Divi citāti:

"Līdz ar to jebkurš vācu karavīrs bija solījis pakļauties vispirms nacistiskajai ideoloģijai, jo bija zvērējis uzticību partijas vadonim, kā arī nacistu īstenotajai valsts politikai, jo bija zvērējis uzticību Vācijas valdībai Hitlera personā, un tikai pēc tam bruņoto spēku (der Wermacht) virspavēlniekam."

"Bruņotie spēki ir nozīmīgākā valsts institūcija. Tai jāpaliek apolitiskai un pāri partijām stāvošai. Iekšējās cīņas nav to, bet gan nacistisko organizāciju lieta."

Apgalvojums, ka jebkurš vācu karavīrs bija solījis pakļauties vispirms nacistiskajai ideoloģijai, ir kā no padomju mācību grāmatas ņemts. Trūkst vienīgi apgalvojuma, ka , līdz ar to, viņš ir morāli atbildīgs par visiem, nacistu veiktajiem, noziegumiem.
Vācu bruņotie spēki bija un palika pilnīgi apolitiski. Šis princips tika radīts jau Veimāras republikas laikā. Un meklēt zemtekstus, vai interpretēt zvēresta tekstu ir muļķīgi. Vācu karavīrs cīnījās un mira par savu valsti - Vāciju (Trešo reihu). Es saprotu, ka uzvarētāju ausīm daudz patīkamāk skan hitleriskā, fašistiskā vai nacistiskā Vācija, bet lai jau viņiem tiek...
Interesanti, ka karavīru atmiņās itin bieži tiek pieminēts fakts, ka ierakumos nebija ne nacistu, ne sociāldemokrātu, ne katoļu. Tajos cīnījās zaldātu brālība, un nevienu neinteresēja tavi ideoloģiskie uzskati.

Vēl viens citāts:

"Tātad Hitlera deklarētā politika nepieļāva vienādot parasto karaspēku (Wermacht) ar īstajām nacistiskajām SS vienībām, tādēļ arī frontes karaspēka SS formējumiem tika piešķirts apzīmējums "der Waffen–SS" (ieroču SS), un tās, it īpaši latviešu un igauņu leģioni, kam vācieši, neraugoties uz leģionāru izcilajām kaujas spējām, īpaši nemaz neuzticējās un šo neuzticību arī atklāti demonstrēja, bija pakļauti stingrai politiskajai kontrolei (tādēļ arī par leģiona divīziju komandieriem, ka arī sakaru virsniekiem iecēla tikai nacistiem uzticamus vācu esesiešus)."

Nevis Hitlera politika, bet bruņoto spēku apolitiskais statuss nepieļāva jelkādas ideoloģijas propagandu.
Tiesa, vācieši īpaši neuzticējās okupēto zemju bruņotajiem formējumiem, un tas ir tikai loģiski. Mēs Latvijā pat, šeit dzimušajiem krievu bērniem, baidāmies pilsonību piešķirt... :D
Te gan jāpiebilst, ka šī neuzticība, vismaz sākotnēji, vairāk saistījās ar nevāci vienību kaujas spējām. Vāciešiem bija rūgta pieredze ar rumāņiem, ungāriem un itāļiem. Kāpēc, lai viņi ticētu, ka latvieši būs savādāki?
Vispār šis jautājums būtu apjomīga pētījuma vērts. Kāpēc tikai latvieši un igauņi (no leišiem arī nekas neiznāca) spēja radīt, kaujas spēju ziņā, vāciešiem līdzvērtīgas militāras vienības? Vai tas ir ziemeļnieciskais raksturs? Šaubos. Spāņu Zilā divīzija kāvās ne sliktāk.

Godājamajam raksta autoram ir vēl viena "uzvarētāju puses vēsturnieku" tendence - sabāzt vienā maisā SS un Waffen SS, nosaucot tos visus par esesiešiem.

Un pēdējais citāts:

"Atgriežoties pie Latvijas situācijas, jāpievēršas nacionālās pretestības organizācijas — Latvijas Centrālās padomes (LCP) darbībai. Citēšu dažus fragmentus no prof. Edgara Andersona, Leonīda Siliņa un citu autoru grāmatas Latvijas Centrālā Padome: "1944. gada (..) martā notika (..) visu Baltijas valstu pretestības kustību pārstāvju konference. Šajā konferencē pieņēma svarīgus lēmumus attiecībā pret abiem okupantiem. (..) Trešajā dokumentā pasvītrots, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas atbrīvošanas kustību kopīgais mērķis ir Baltijas neatkarīgo un demokrātisko brīvvalstu faktiskās suverenitātes atjaunošana. Lai sasniegtu šo mērķi, latviešu, igauņu un lietuviešu tautām izšķirīgā politiskā un militārā situācijā jāuzstājas aktīvi un jāatjauno savu republiku valdības un nacionālās armijas. Atjaunotām Baltijas brīvvalstu valdībām ir jāorganizē pretestība eventuālam padomju bruņoto spēku iebrukumam un jāapelē pie ārvalstīm, prasot respektēt latviešu, lietuvju un igauņu tautu tiesības atjaunot savas neatkarīgās un demokrātiskās republikas."

...tā viņi "pretojās", tupēdami dziļā frontes aizmugurē...
Kureliešu jautājums

Ja godīgi, tad man ir pilnīgi vienalga, kas bija rakstīts leģionāra nodotā zvēresta tekstā (Eiframs Zurovs tajā tik un tā atradīs norādes uz holokaustu). Man būtiski ir apzināties, ka viņi ne mazākā mērā neapkaunoja mūsu tautas vārdu. Un es ar lepnumu varu teikt - tas un tas no manas dzimtas bija leģionārs!

P.S. ...un ar tādu pašu lepnumu piebildīšu, ka neviens neslaistījās starp kureliešiem... ja

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
MeilisDatums: Piektdiena, 29.Decembrī.2017, 08:31 | Komentāri # 3
Vieglas smiltis Tev draugs

Komentāri: 6566
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
aplausi
Ja vari - dari, ja nevari - nesāc!
 
Forums » Kara tēma » WW2 » Kam un ko zvērēja latviešu leģionāri?
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Mūsdienu K... 29.Martā.2024, 05:40 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Karš Austr... 27.Martā.2024, 17:01 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Te rakstām... 26.Martā.2024, 17:28 007 Pļāpātuve
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt
Ukrainas k... 04.Martā.2024, 09:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Šī diena v... 29.Februārī.2024, 12:47 sālītis Patrioti
Lasīt
Dižslimība... 29.Februārī.2024, 11:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Jautājumi ... 10.Februārī.2024, 21:51 rukets Jautājumi-atbildes (FAQ)
Lasīt
Laika apst... 06.Februārī.2024, 10:23 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Vērmahta u... 04.Februārī.2024, 15:01 Valduha WW2
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: nēģis, Valduha, grosha


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024