Ceturtdiena, 28.Martā.2024, 22:42
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | ..par Afganistānas karu.. - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Foruma moderators: otomars, Valduha, Meilis  
Forums » Kara tēma » 1945 - līdz mūsdienām » ..par Afganistānas karu..
..par Afganistānas karu..
007Datums: Piektdiena, 12.Februārī.2016, 13:05 | Komentāri # 1
 
Balvu ielāde ...




,,redz kādi ,,varoņi,,
Pieejams tikai lietotājiem
..tēma tikai lasīšanai,bez iespējas komentēt..
 
MuitnieksDatums: Svētdiena, 21.Februārī.2016, 16:05 | Komentāri # 2
Cienījams cilvēks
Komentāri: 1720
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Balvu ielāde ...
Labdien! Lūk lasīju 007 ievietoto rubriku par Afganistānas karu, tekstos parādījās ģenerālis Ilmārs Bruņinieks Jāņa dēls. Kā jau vārda brālim pienākas saku meklēt informāciju, bet māte google neko nesniedz? Interesanti varbūt, kāds ir ko dzirdējis? Augsta čina šim bijusi padomju karaspēka Afganistānā operatīvās daļas priekšnieks. Vajadzētu gan internātā kaut kam būt?
 
KašātajsDatums: Svētdiena, 21.Februārī.2016, 16:19 | Komentāri # 3
Gredzenu pavēlnieks

Komentāri: 1183
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Balvu ielāde ...
Quote Muitnieks ()
Ilmārs Bruņinieks

http://zz.diena.lv/vieteja....to-5081
Šeit atradu šo cilvēku, bet mazliet citā tēmā iesaistīts.
 
TottenkopfDatums: Svētdiena, 21.Februārī.2016, 16:35 | Komentāri # 4
 
Balvu ielāde ...




Atļaušos atvērt tēmu hmmm
 
rusij77Datums: Trešdiena, 24.Februārī.2016, 15:57 | Komentāri # 5
Zinošs rakaris

Komentāri: 1425
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Balvu ielāde ...
Muitnieks, par konkrētu cilvēku dienestu Afganistānā māte google neko nerakstīs, tā to nezina. Teikšu, ka 007 ieliktais saits ir vienpusīgs, tur nav ne rindiņas, kā afgāņi apgājās ar padomju okupantiem, ja tie krita viņu rokās, varu vienīgi teikt - tieši tā pat, vienīgi ar savu "austrumu piesitienu".
Visi kari domāju ir līdzīgi, gribi dzīvot, moralizēšanai nav laika, kamēr gari štukosi, galva būs nost, un ja ir aizdomas, ka būdā ir ienaidnieks, tad pirmā tur ielido draudzene granāta un tikai tad tur ej pats iekšā, tas ir izdzīvošanas instinkts. Jā tas neskan skaisti, bet tā karoja, karo un karos, tādēļ labāk lai nav kara.

Pievienots (24.Februāris.2016, 15:57)
---------------------------------------------
Vakar ieņemot "čarku" par savu dienesta biedru veselību, kaut kā atcerējos visus šī ieliktā saita stāstiņus.
It kā jau nekad nerunāju par šīm lietām, nepatīk, bet neforša sajūta - visus tur dienējušos par tādiem lopiem uztaisījuši, par izvarotājiem, vārmākām, narkomāniem, civilistu tupiem kāvējiem u.t.t.
Pāris skices no manis.
1.Ap daļas dislokācijas vietu pa perimetru loģiski, ka žogs, kuru katram ik pa laikam nācās apsargāt. Afgāņu ciematiņš aptuveni kilometra attālumā no žoga un katru dienu, kā uz darbu pie žoga nāk no ciematiņa puišelīši gadus 10-12 veci. Nāk un kaut ko savā valodā bļaustās, bļaustās un apmētā sargus ar akmenteļiem, ja trāpa pa seju - diezgan sāpīgi. Varu pateikt, ka neviens no puišiem šiem sīčiem pāri nedarīja, nervozākie arī iesvieda pretī ar akmeni un tas arī viss.
2.Afgāņu valodā ir vārds - "bakšiš" nu tipa dāvināt. Vietējiem parasti trūka siltās drēbes jo ziemā tur auksts, neforšs vējš, tādēļ armijas siltās pufaikas šiem bija cieņā. Tad nu šie tās mainīja pret japāņu pulksteņiem, Atnāk vietējais rāda uz pufaiku un saka - "bakšiš"? , līdzi uz rokas uzlikti kādi trīs četri pulksteņi, tad var rādīt savukārt uz kādu no pulksteņiem un sanāk "bakšiš" , neatceros, ka kāds būtu mēģinājis pulksteņus paņemt no vietējiem ar varu. Vēl mainījās pret paklājiem(kurš krieviņa dzīvoklis bez paklāja), bet afgāņu paklāji pasaulē cieņā, pret audiotehniku, šamējiem bija tolaik jau SONY. Patiesības laban gan jāsaka, ka atgriežoties "lielajā zemē" uz robežas BMP un automašīnas izkratīja un visa šī mantība aizgāja robežsargiem. Te gan viens čalis tepiķu vietā bija samainījis "mumijo" briketes, kuras varēja safasētas apsiet ap vēderu :) (viens neliels kvadrātiņš -25 rubļi), jo afgāņu mumijo skaitās viens no labākajiem pasaulē.
3 Par "kāšiem" kurus visi smēķēja arī nezinu, man zināmie nesmēķēja, jā ar ogu tur sūdīgi, vietējie nedzer, no "lielās zemes" ogu varēja dabūt tikai ofiņi. Bet smēķēt kāsi - vēl viens solis pretī cinkotajam, kurš to grib?
4. Ar ēdamo no "lielās zemes" brīžiem bija vāji, vienreiz atsūtīja zivju konservus(kurš idiots, līdz tam bija tur aizdomājās :) ), konserviem tāda jau mazliet izlikās, ka ieapaļa vākam forma, pirmais kurš iecirta bundžā štiknazi - dabūja pilnu seju ar bundžas saturu - smirdēja čalis trīs dienas pēc bojātas skumbrijas :) Ar ūdeni arī ne vienmēr bija labi, arikos(tie tādi ūdens kanāli ciemateļos) ūdens nedzerams, pēc destilatora ari nedzerams, nav tajā sāļu, tādēļ deva speciālas tabletes ko iebliež krūzē ar arika ūdeni, tablete tur uzputo un tad var dzert, bet garša sūds. Dizentērija un dzeltenā kaite šajos apstākļos bija biežs viesis, protams arī visāda veida augoņi, jo klimats nav mums piemērots. Tad protams, ka bija čaļi, kam roka paslīdēja un kādu aunu no vietējiem ēšanai nokonfiscēja, ja negribēja tie ne pret ko mainīties.
Par karošanas lietām nerunāju, jo visvairāk aizskāra tas, par ko rakstīju sākumā, nebija tur karavīri nekādi esesieši, darīja to ko lika, kurš nedarīja, tam disbats, un pēc disbata atkal uz turieni, tikai armijā pabijis esi par disbata laiku ilgāk, ar to tad arī atšķirās obligātais karadienests no "kontraktniekiem". Un protams arī dzīvi savu esi sapisis, kā sodītais augstskolā arī pēc tam tevi atpakaļ neņems, labu darbu nedabūsi u.t.t.

 
OberschutzeDatums: Trešdiena, 24.Februārī.2016, 18:37 | Komentāri # 6
Observators
Komentāri: 78
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Paldies, par atmiņu pārstāstījumu, bija interesanti palasīt. Man kaut kā pēdējā laikā sāk vispār rasties iespaids, ka nav viss tik viennozīmīgi. Teiksim tad jau daļēji tos pašus apzīmējumus varētu attiecināt uz NATO kontingentu. Bija tak gadījums kad ASV karavīrs izgāja no bāzes patvaļīgi un nošāva šķiet 16 civilos.
Nedzeru, nesmēķēju- hokeju neskatos...
 
ValduhaDatums: Trešdiena, 24.Februārī.2016, 18:39 | Komentāri # 7
Stāstnieks

Komentāri: 11533
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Visādi bija...
Mums strojbatā pēc kontūzijas atnāca pensiju sagaidīt Afgāņu veterāns - tanku spēku majors. Ielika viņu начпрод (atbildīgais par pārtiku) amatā. Par cik pats biju noliktavas pārzinis, tad viņš kļuva par manu tiešo priekšnieku. Par karu vispār nerunāja, bet reiz pie glāzītes (vienīgā reize, kad ar oficieri kopā dzēru, bet vairs neatceros kādā sakarā) šo to pastāstīja.
Armijas daļa bijusi pie kaut kāda liela aula (ciemata). Attiecības ar vietējiem bijušas ļoti saspīlētas. Bieži tikuši apšaudīti. Vienā dienā, kad viņš bijis daļas dežurants, viens zollis no viškas ar granātmetēju sašāvis mineretu ar visu mullu. Esot kritis uz nerviem ar savu klaigāšanu... trakais
Saspīlētās attiecības beigās atrisinājuši gaužām vienkārši. Vecajiem aksakaliem nodota ziņa, lai pēc divām stundām noteiktā radiusā no daļas neviena nebūtu. Pēc divām stundām lidmašīnas šo radiusu noslaucīja no zemes. Vai iedzīvotāji bija aizgājuši, vai nebija - neviens neinteresējās.
Kontuzēts ticis, kad viņu kolonna no kalniem tikusi daļēji iznīcināta. Bet vispār bija kluss vecis...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
TottenkopfDatums: Trešdiena, 24.Februārī.2016, 20:17 | Komentāri # 8
 
Balvu ielāde ...




Quote Valduha ()
Bet vispār bija kluss vecis...


Cik dzīvē esmu saticies ar tiem, kuri karojuši- visi tādi, neplātās un ķeļņašķu uz krūtīm neplēš.
 
rusij77Datums: Ceturtdiena, 25.Februārī.2016, 11:36 | Komentāri # 9
Zinošs rakaris

Komentāri: 1425
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Balvu ielāde ...
Oberschutze, neviens jau tur nestaigāja "formas tērpā" ar šilti uz krūtīm - "esmu talibu kaujinieks", šajā saitā jau arī aprakstīts, ka ja "reindžeriem" tā šos karavīrus sauca afgāņi (speciālo uzdevumu karavīriem), slēpnī esot uzdūrās civilais, tad šim kirdik. Tikai piemirsuši tekstā pateikt, ka slēpņi parasti bija pie takām diennakts tumšajā laikā, pa kurām talibu kaujinieki pa naktīm mēģināja pārvietot ieročus, civilisti tur pa naktīm nestaigāja, jo zināja, kā tas beidzas, kur nu vēl meičas burkās. Par meiču varošanu, vispār "bleķis". Kā jau teicu - izskatās ka izvilkti visi mēsli, un brīnos kur tādas fočenes vispār izkasītas, šīs lietas vispār stingri skatījās, ar fočēšanos aizrauties nedrīkstēja un arī "pļerināt"par šīm lietām pēc dienesta, jo katrs parakstījās ka stāvēs klusu.
Par tām ticības lietām, vietējie lūgšanos veic 6 reizes dienā, bet obligāti - kad saule lec, kad riet un pusdienlaikā. Tur taisnība, ka šīs lūgšanas vēl ilgi sapņos rādās. Bija astoņdesmitajos "Kvīniem" populāra dziesma, kas sākās ar daļu no lūgšanas teksta, un tad kad jau biju mājās, čaļi kopuškās bija no rīta to uzlikuši, bļāviens pamodos uz sitienu :)
Mēģināju atrast dziesmu un re kur ir:
https://www.youtube.com/watch?v=r5Z6_Vsw_mo


Komentāru rediģēja rusij77 - Ceturtdiena, 25.Februārī.2016, 12:43













 
Forums » Kara tēma » 1945 - līdz mūsdienām » ..par Afganistānas karu..
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Karš Austr... 27.Martā.2024, 17:01 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Mūsdienu K... 27.Martā.2024, 08:46 sālītis Pļāpātuve
Lasīt
Te rakstām... 26.Martā.2024, 17:28 007 Pļāpātuve
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt
Ukrainas k... 04.Martā.2024, 09:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Šī diena v... 29.Februārī.2024, 12:47 sālītis Patrioti
Lasīt
Dižslimība... 29.Februārī.2024, 11:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Jautājumi ... 10.Februārī.2024, 21:51 rukets Jautājumi-atbildes (FAQ)
Lasīt
Laika apst... 06.Februārī.2024, 10:23 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Vērmahta u... 04.Februārī.2024, 15:01 Valduha WW2
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: 007, nēģis, zed, sālītis, Antoniowwy, Eldarado


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024