Piektdiena, 19.Aprīlī.2024, 11:24
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Interesanti fakti - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Foruma moderators: otomars, Valduha, Meilis  
Forums » Vaļasprieks » Bonistika » Interesanti fakti (Latvijas papīrnaudas varianti)
Interesanti fakti
sancho76Datums: Otrdiena, 12.Janvārī.2010, 06:06 | Komentāri # 1
Klaidonis

Komentāri: 3215
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
Līdz ar trešo atmodu radās pastiprināta interese par Latvijas valsti laikposmā starp diviem pasaules kariem, arī par Latvijas Republikā 20. gados pārsteidzoši īsā laikā veikto naudas reformu, ieviešot lata sistēmu. Iniciatīvu pārņēma Kultūras fonds, 1990. gada februārī izsludinot konkursu par lata sižetisko risinājumu, raksta laikraksts Dienas bizness.

Tika iesniegti vairāk nekā 20 projekti konkursam, kurā piedalījās profesionāli mākslinieki un amatieri gan no Latvijas, gan no ārvalstīm. Attālākais pieteikums laikam bija nācis no Harkovas (Sergejs Kovaļenko). Lielākā daļa pretendentu tiecās atdarināt kādreizējos 20. - 30. gadu latus, attēlojot bijušos Valsts prezidentus, Brīvības pieminekli, izcilos kultūras darbiniekus - Raini, Aspaziju, Krišjāni Baronu un citus. Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja krātuvēs glabājas 8 autoru darbi - latu skices, kas tika pieteiktas konkursam, kuru paraugi publicēti šajā Dienas biznesa pielikumā. Dažkārt naudaszīmju projekti atgādināja drīzāk spilgtas preču zīmes vai etiķetes, nevis naudu.

Žūrija pēc ilgām diskusijām nolēma pirmo vietu nepiešķirt, bet otro vietu ieguva Aivars Plotka, kas pārstāvēja tā saukto nacionālā romantisma virzienu. Trešā vieta tika piešķirta Elitai Viliamai, atzīstot, ka viņas darbi ir dizainiski vislabāk izstrādātie. Turklāt veicināšanas prēmiju piešķīra Valdim Ošiņam un Imantam Žodžikam par neparastu improvizāciju ideju līmenī, ieskicējot kopainu, kāda varētu izskatīties nākamā Latvijas nauda. Šī jaunā, netradicionālā pieeja naudas tēmas risinājumam tūdaļ piesaistīja vērtētāju ievērību.

Drīz vien nacionālās valūtas - lata - atjaunošanas centieniem pievienojās arī oficiālās valsts varas institūcijas. 1991. gada 13. martā tika pieņemts Augstākās padomes lēmums Par Latvijas Republikas naudaszīmju izgatavošanu, kurā bija sacīts: 1) atzīt par nepieciešamu veikt nacionālo naudaszīmju izgatavošanas priekšdarbus; 2) uzdot LR Ministru padomei kopīgi ar Latvijas Banku un saskaņā ar LR naudas sistēmas izveidošanas koncepciju izstrādāt jauno naudas zīmju izgatavošanas programmu, nosakot optimālu un ekonomiski pamatotu monētu un banknošu rindu, nodrošinot šīs programmas finansēšanu.

Augstākās padomes 1991. gada 13. martā izveidotās Naudas zīmju sižetiskā risinājuma komisijas priekšsēdētājs bija Imants Daudišs, tās locekļi - Jānis Stradiņš, Ramona Umblija, Laimonis Šēnbergs, Imants Lancmanis, Jānis Krievs, Jānis Dripe, Modris Ģelzis, Pāvils Sakss, Kristīne Ducmane un Māra Eihe. Galīgajā variantā komisija izvēlējās Valda Ošiņa un Imanta Žodžika izstrādāto papīrnaudas koncepciju, kuras pamatā bija modernās datorgrafikas bagātīgās iespējas. Pie metālnaudas izstrādāšanas tika uzaicināti grafiķis Gunārs Lūsis un tēlnieks Jānis Strupulis. Viss bija jauns un neierasts. Daudzi uzskatīja, ka jaunajai Latvijas naudai ir jābūt ļoti līdzīgai starpkaru perioda naudai. Mākslinieku piedāvātās jaunās koncepcijas vai nu ļoti patika, vai arī tika vērtētas nievājoši.


Zināšanas - ir vienīgais ko nevar mums atņemt !

Liekam bildes pareizi - https://youtu.be/qjtgPk-wOZQ
Samazinām bildes - https://youtu.be/iPLdwb9EAeg
 
sancho76Datums: Otrdiena, 12.Janvārī.2010, 06:10 | Komentāri # 2
Klaidonis

Komentāri: 3215
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
Komisija uzreiz atteicās no vēsturisku personu attēlojuma uz naudaszīmēm, kā izņēmumu un simbolu atstājot Krišjāņa Barona portretu uz 100 latu zīmes, tā nodēvēta arī par sarkano, jo naudas zīmes reversā ir attēlots Lielvārdes jostas rakstu fragments. Pārējās naudas zīmes rotā latviskās vides un garīgās kultūras simboli un krāsas: ozols (Ls 5) - zaļā; Daugava (Ls 10) - violetā; latviešu sēta (Ls 20) - brūnā; buru kuģis (Ls 50) - zilā un latvju jaunavas profils (500 Ls) - zeltainā. Pēdējā naudas zīmē atveidots Riharda Zariņa darinātais un 1929., 1931. un 1932. gadā kaltās 5 latu monētas reversa attēls. Šis profils redzams arī visu 1992. gada un vēlāko laiku izlaiduma banknošu ūdenszīmēs. Vertikālo dominanti visās jaunajās naudaszīmēs veido Lielvārdes jostas fragments. Banknošu reversa darinājumi raksturo tēvtēvu dienu ritumu un darba soli, arī svētku brīžu noskaņas. Tur saskatāmi sprēslīcas (Ls 5), senlatviešu stopa šķēršu saktas (Ls 10), dreļļu rakstu ( Ls 20), Rīgas ģerboņa (50 Ls), Lielvārdes jostas rakstu (Ls 100) un bronzas vainadziņa rakstu (Ls 500) motīvi. Monētu veidolam māk­slinieks G. Lūsis izvēlējās latvisko dzīvesziņu apliecinošas vērtības. Darba gaitā, konsultējoties ar sižetiskā risinājuma komisiju, rezultātā radās apstiprinātais variants: uz 1 - 20 santīmu monētām etnogrāfiskās saulītes - kā cilvēka mūža rituma līdzgaitnieces - savienotas ar pieciem puslokiem, kas simbolizē darba cēlienu. Bet vara un niķeļa monētās ietverti latviešu tautas eksistences pamatelementu simboli: priedes stāds (meži) - 50 santīmu, lasis (ūdeņi) - l lata un govs (zeme) - 2 latu monētas reversā. Visu monētu aversā atveidots Latvijas Republikas lielais vai mazais ģerbonis.


Zināšanas - ir vienīgais ko nevar mums atņemt !

Liekam bildes pareizi - https://youtu.be/qjtgPk-wOZQ
Samazinām bildes - https://youtu.be/iPLdwb9EAeg
 
Forums » Vaļasprieks » Bonistika » Interesanti fakti (Latvijas papīrnaudas varianti)
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Te rakstām... 19.Aprīlī.2024, 06:46 rukets Pļāpātuve
Lasīt
Mūsdienu K... 19.Aprīlī.2024, 06:10 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Karš Austr... 19.Aprīlī.2024, 05:44 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Vērmahta u... 17.Aprīlī.2024, 13:08 Valduha WW2
Lasīt
Video 17.Aprīlī.2024, 05:37 Valduha Humors
Lasīt
Laika apst... 12.Aprīlī.2024, 18:22 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Bildes 06.Aprīlī.2024, 21:46 007 Humors
Lasīt
WWII kāpur... 05.Aprīlī.2024, 08:30 Valduha WW2
Lasīt
Bērzu sula... 03.Aprīlī.2024, 05:46 Valduha Dzērieni
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: rukets, Valduha, sālītis, CharlesRek


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024