Piektdiena, 29.Martā.2024, 14:29
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Ieteikumi - Page 2 - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
Foruma moderators: otomars, Valduha, Meilis  
Forums » Viskautkas » Pļāpātuve » Ieteikumi (par vietni un kopējo mūsu attīstības virzienu)
Ieteikumi
waltersDatums: Sestdiena, 30.Oktobrī.2010, 01:58 | Komentāri # 26
Laipotājs
Komentāri: 38
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Tā kā Sančo atsūtīja saltu brīdinājumu par izdzēšanu, ja es neko nerakstīšu, nolēmu "pacelt" tēmu, par kuru esmu daudz domājis. Paskatījos foruma sadaļās un atradu, ka jūs par to jau praktiski esat iesākuši runāt.

Tātad tēma ir par metālmeklēšanas legālajiem un ētiskajiem aspektiem, par meklētaju mērķiem un darbības rezultātiem.

Iesākumam vēlos piedāvāt apspriešanai Lielbritānijā (izņemot Skotiju) ieviesto kārtību, kas pa punktiem izklāstīta šeit:
Pieejams tikai lietotājiem
Skotijas kārtība ir lasāma šeit:
Pieejams tikai lietotājiem

Un tad ne gluži par tēmu, bet ieskatam, ko pats esmu darījis kultūras pieminekļu apzināšanā, dokumentācijā un popularizācijā:
Pieejams tikai lietotājiem
Un te seno attēlu kolekcija:
Pieejams tikai lietotājiem

 
sancho76Datums: Sestdiena, 30.Oktobrī.2010, 02:12 | Komentāri # 27
Klaidonis

Komentāri: 3215
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
walters, Paldies par informāciju, daudziem lietotājiem arī man tajā skaitā ir problēmas ar angļu valodu, būtu neizsakāmi jauki ja kādu daļu informācijas varētu pasniegt dzimtajā valodā, respektīvi tādu īsu kopsavilkumu par tur dibināto kārtību metāldetektora hobija cienītājiem. wink
Zināšanas - ir vienīgais ko nevar mums atņemt !

Liekam bildes pareizi - https://youtu.be/qjtgPk-wOZQ
Samazinām bildes - https://youtu.be/iPLdwb9EAeg
 
waltersDatums: Sestdiena, 30.Oktobrī.2010, 03:11 | Komentāri # 28
Laipotājs
Komentāri: 38
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Ja nu tā pavisam īsi, tad:

1) detektoristi darbojas ievērojot a) pieminekļu aizsardzības noteikumus; b) īpašnieka tiesības uz zemi (resp. pirms rakt dabon atļauju); c) labas prakses principus d) par visu, kas likuma izpratnē ir "dārgumi" (treasure) ziņo atbilstīgajām institūcijām un pēc to pieprasījuma "dārgumus" nodod to ekspertīzei un dokumentācijai
2) institūcijas "dārgumus" dokumentē un, ja tām ar līdzīgām lietām jau ir pilna paspārne, atdod atradumus atpakaļ atradējam. Ja atradums izraisa kāda muzeja interesi, to nopērk par tirgus cenu. Ja par cenu nevar vienoties, jautājumu izskata civilprocesa kārtībā. Spriežot pēc publiski minētajām atsevišķu pirkumu cenām, ar šo jautājumu viņiem problēmas nerodas...
3) sabiedrība un zinātniskās institūcijas pret detektoristiem, kas ievēro kārtību izturas ar cieņu un saprašanu, saprotot, ka šie cilvēki, darot to, kas tiem sagādā prieku, vienlaikus palīdz saglabāt kultūras mantojumu un veicina vēstures izzināšanu.

P.S. - Viena atsevišķa monēta angļu izpratnē neskaitās "dārgumi", lai cik tā būtu veca. Par "dārgumiem" kļūst monētas, kas vecākas par 300 gadiem un atrastas vismaz divas vienā vietā. Nezinu, kas ir "viena vieta", bet droši vien tas būs tiešs tuvums - 10 līdz 30cm. Savukārt skoti, kuriem ir sava valdība un savi likumi ir daudz striktāki un prasa ziņot par visu, kas vecāks par Viktorijas laikmetu (http://en.wikipedia.org/wiki/Victorian_era)

 
pooollDatums: Pirmdiena, 01.Novembrī.2010, 09:40 | Komentāri # 29
Censonis
Komentāri: 80
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Ok, par tiem pieminekļiem piekritīšu, bet par to pārējo. izbraucot uz svešu vietu, ieraugot labu vietiņu, piem., to pašu aparto lauku ne vienmēr tā īpašnieks dzīvos blakus - ko darīt, kā rīkosieties. Brauksiet uz tuvējo ciemu, meklēsiet lauka ipašnieku. Tad jau varbūt laicīgi līgumiņu uzrakstīsiet. Beztam pastāv vēl cilvēku īgnums utt - domāju 50 % gadījumu lauka īpašniks negribēs lai jūs tur vazājieties un ne jau tāpēc ka tur apakšā varētu būt zelta kalni, bet vienkārši tā pat.
Arī Latvijas arheologi un citi kultūras pārstāvji pašlaik darbojas kā suns uz siena kaudzes. Tas ir saprotami, pašiem nav līdzekļu un aparatūras lai plaši izvērstu meklēšanu, bet citiem ar īpaši neļauj to darīt.

Latvijā nav bezdarbs, Latvijā vienkārši viss jau ir izdarīts!
 
waltersDatums: Trešdiena, 03.Novembrī.2010, 21:28 | Komentāri # 30
Laipotājs
Komentāri: 38
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Tev ir zināma daļa taisnības, poooll, taču jāraugās uz lietām tā, kā tas īstenībā ir - ja tu nāc uz manu tīrumu izrakt un aiznest sudraba rubli, tad tur no juridiskā viedokļa nav nekāda starpība vai tu to dari manā 10 km attālajā laukā vai manā sīpolu dobē 15 metrus no mājas. Ja tu roc valsts vai pašvaldības laukā, tad cita opera - tā ir mūsu kopējā manta, kuru principā visi varam kopēji izmantot, nepārkāpjot esošo likumdošanu, protams.
Praksē arī es nomaļā uzartā laukā šobrīd drīzāk pārstaigāšu, nekā braukšu uz pašvaldību noskaidrot īpašnieku. Tomēr, ja mēs gribam virzīties uz sakārtotības un godaprāta pusi, tad vajadzētu izstrādāt kādu konkrētu kodeksu un pie tā pieturēties. Domāju, ka kaut kādā brīdī arī Latvijā MD jautājums tiks juridiski reglamentēts un tad būtu labi, ja tas tiktu darīts ievērojot arī mūsu intereses. Savukārt, ja mūsu nostāja būs - rokam kur un kā gribam, par atradumiem, lai kādi tie būtu, neko neziņojam, utt., tad likumdevēja atbilde visdrīzāk būs pilnīgs vai daļējs aizliegums.

Pievienots (03.Novembris.2010, 21:28)
---------------------------------------------
Reku tikko trāpījās ziņa no Lielbritānijas:
puisis atrod jau senatnē viltotu romiešu monētu, paziņo par atradumu noteiktajā kārtībā un dabon novērtējumu, kas 30X pārsniedz parasto romiešu monētu cenu + vēsturnieki iegūst sev vērtīgu faktu.
http://www.dailymail.co.uk/science....ng.html

 
sancho76Datums: Trešdiena, 03.Novembrī.2010, 22:51 | Komentāri # 31
Klaidonis

Komentāri: 3215
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
walters, bet par piemēru ja esmu pats kolekcionārs un vēlētos šo monētu paturēt savā kolekcijā, kādas darbības tad notiktu?
Zināšanas - ir vienīgais ko nevar mums atņemt !

Liekam bildes pareizi - https://youtu.be/qjtgPk-wOZQ
Samazinām bildes - https://youtu.be/iPLdwb9EAeg
 
modrisabikisDatums: Ceturtdiena, 04.Novembrī.2010, 07:27 | Komentāri # 32
kolekcionārs

Komentāri: 641
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Balvu ielāde ...
Pēc likuma, ja atrod mantu uz īpašnieka zemes, tad 50% pienākas viņam. Tātad tev, lai paturētu šo mantu,zemes īpašniekam jāsamaksā 50% no mantas vērtības.
Mo
 
pooollDatums: Ceturtdiena, 04.Novembrī.2010, 10:33 | Komentāri # 33
Censonis
Komentāri: 80
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Modrisabikis - Ja nepajautā laika īpašniekam atļauju vai pat nenoslēdz līgumu, tad no juridiskās puses lauka īpašnieks var paturēt atrasto sev un vēl iesūdzēt Tevi par zādzību.
Par tiem laukiem - kā lai zin krš ir privāts zemesgabals, kurš valsts. Tad ir jāreģistrējas zemes reģistrā un jāpiķo laikam 1,5 Ls par izziņu, kas konkrētajam laukam ir īpašnieks.
Walters - Arī rokot uz valsts zemes, tā neskaitās mūsu kopējā, Tev ar pienākas tikai 50 %.
Neticu cilvēku godīgumam, diez vai ja Tu Walter da jebkādā laukā atrastu ļoti retu un vērtīgu monētu par ziņotu lauka īpašniekam, šaubos... Bet nu gan jau pasaulē ir arī izņēmumi....
Es neesmu par maradierismu, bet arī reāli apzinos, ka fiziski nebūs iespējams pagaidām katram laukam uzzināt īpašnieku un noslēgt ar to līgumu. Beztam puse no atrastajiem būs īgnie tipi, kas vienkārši tā pat negribēs, lai Tu tur rocies. Beztam bieži vien braucot pa darba darīšanām patālāk no Rīgas ieraugot labu vietiņu piestāju uz pāris minūtēm ātri apiet kādu vecu māju vai lielu ozolu. Ja vajadzēs kārtot papīrus tad šo lietiņu būs jāmet pie malas... :(

Latvijā nav bezdarbs, Latvijā vienkārši viss jau ir izdarīts!
 
waltersDatums: Ceturtdiena, 04.Novembrī.2010, 11:23 | Komentāri # 34
Laipotājs
Komentāri: 38
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Jā, laikam gan, ka tagad varētu arī tā notikt, ka zemes īpašnieks racēju pats vai ar policija palīdzību aiztur, atņem mantu un vēl iesūdz. Vēl viens iemesls, kāpēc ir vajadzīga juridiska jautājuma reglamentācija.
Starp citu, lai saprastu, kā tas izskatās no otras puses, vajag iedomāties sevi kā kādu 30 ha īpašnieku un tad padomāt, kāda būtu tava reakcija, ja izejot pastaigā pa savu zemi, pēkšņi ieraudzītu ka viens vai vairāki žiperi sparīgi rok...
Domāju, ka nebūtu slikti, ja būtu kaut kā tā:
pilsonim ir pienākums pirms meklēšanas saņemt atļauju no zemes īpašnieka vai tiesību turētāja, bet, gadījumos, ja meklēšana tiek veikta lauksaimniecības zemē nomaļā apvidū, meklētājs pieturās pie labās prakses principiem un ziņo īpašniekam un/vai valsts institūcijām, ja tiek atrasts priekšmets vai priekšmeti, kas ietilpst "dārgumu" kategorijā. (pēc angļu parauga). Starp citu, ļoti svarīgi, ka pēc angļu traktējuma viena monēta, lai cik sena, nav "dārgums" (ja es pareizi sapratu viņu likumu). Šis punkts būtu jāiedabū arī Latvijas likumā, tad nebūtu problēmu ar atsevišķu savrupatradumu paturēšanu kolekcijā (atbilde uz sančo jautājumu).
 
007Datums: Ceturtdiena, 04.Novembrī.2010, 12:17 | Komentāri # 35
 
Balvu ielāde ...




Quote (modrisabikis)
Pēc likuma, ja atrod mantu uz īpašnieka zemes, tad 50% pienākas viņam.

paraadi luudzu man kur Latvijā ir taads likums,tikai nevajag.. af
 
otomarsDatums: Ceturtdiena, 04.Novembrī.2010, 12:47 | Komentāri # 36
Bodnieks

Komentāri: 4100
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Kluba Vadība Balvu ielāde ...
nezinu kā pēc likuma tas ir. es pa tiem privāt laukiem esmu pēdējā laikā sācis staigāt un ar saimniekiem problēmu nav.parasti ja arī kāds painteresējas,tad arī parādu un pastāstu par savu hobiju.roku akurāti-neatstājot aiz sevis cūcības-pat parādu kur atrastos lūžņus esmu lauka malā sakrāmējis.tā ka tur pa starpu bieži var atrast nozaudētas tehnikas lietas ,tāpat tiek novākti asi priekšmeti[bieži kaitē riepām] problēmu nav.un nedod dievs ja kāds šakālis veiktu kādu agresiju pret manīm-atņemot md vai draudot ar ieroci u.t.t[lai gan tādi cik dzirdēts ir]-dzīvojam ta vienā apkārtnē af hi - tad kā saka,lai dievs viņam stāv klāt.
parasti visus mēslus sastrādā vies racēji-un ar tādiem ir jācīnas, jo savādāk nevar.tie parasti bez kādas atļaujas pa kluso sastrādā sūdus un pazūd atstājot aiz sevis bardaku.

Partija ""Vidzemes sijātāji"" .Piejūras reģiona Burlaku šūniņa.

Par vienotu ,stipru Vidzemi!!!

.
 
sancho76Datums: Ceturtdiena, 04.Novembrī.2010, 13:05 | Komentāri # 37
Klaidonis

Komentāri: 3215
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
007,

885. Zemes gabala valdītājs kļūst par tajā apslēptas mantas valdītāju tikai pēc tam, kad tā atrasta.

948. Ja atradējs, nododot lietu (944. p.) vai paziņojot par atradumu policijai (945. p.), prasījis atradēja algu, tad tā noteicama pēc tiesas ieskata, bet ne augstāka par trešo daļu no atrastās lietas vērtības pēc izdevumu atvilkšanas, ja vien nozaudētājs nav atklāti izsolījis augstāku summu vai nav ar atradēju labprātīgi vienojies.

951. Ja atrod zemē ieraktas, iemūrētas vai kā citādi noslēptas lietas, kuras tomēr nevar atzīt par apslēptu mantu (952. p.), tad tām piemērojami tie paši noteikumi, kā atrastām lietām.
Ja īpašnieks pierāda, ka viņš zinājis to vietu, kur atrastās lietas bijušas noslēptas, tad viņam nav pienākums maksāt atradēja algu.

952. Apslēpta manta ir visas zemē ieraktas, iemūrētas vai kā citādi noslēptas vērtīgas lietas, kuru īpašnieks notecējušā laika ilguma dēļ vairs nav uzzināms.
Apslēpta manta, kas atrasta uz savas paša vai uz bezīpašnieka zemes, kļūst par atradēja īpašumu.

953. Aizliegts meklēt apslēptu mantu uz svešas zemes. Kas rīkojas pretēji šim noteikumam, nedabū neko no viņa atrastās apslēptās mantas, un visa šī manta piekrīt tam, kam pieder zeme.
Kas uz svešas zemes nejauši atradis apslēptu mantu, iegūst pusi no tās; bet otra puse piekrīt zemes īpašniekam.
Pieejams tikai lietotājiem


Zināšanas - ir vienīgais ko nevar mums atņemt !

Liekam bildes pareizi - https://youtu.be/qjtgPk-wOZQ
Samazinām bildes - https://youtu.be/iPLdwb9EAeg
 
pooollDatums: Ceturtdiena, 04.Novembrī.2010, 13:50 | Komentāri # 38
Censonis
Komentāri: 80
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Walter - Arī Rīgā ir vietas, kuras arētu nosaukt par nomaļiem apvidiem... af
Otrkārt, ja pēc tiem taviem likumiem raktu un izraktu zelta podu, iekšā ierunātos velns un oficiāli apietu likumu pasakot, ka monētas atradu pa vienai, katrā lauka stūrī af
Nē nē, likumiem nav ne vainas, bet ir jābūt normālām prasībām. Domāju, ka ja būtu atļaujas jāmeklē, pirmkārt tas būtu ilgi, nerunājot par tiem zemes ipašņiekiem, kam LV pieder zeme, bet paši jau prom ārvalstīs... Beztam tie kas uz vietas ļautu rakt savējiem, bet svešus dzītu prom. Pēc principa: Ai tas tak mans kaimiņš no blakuspagasta, tas var rakts, bet tas otrs, kas no Rīgas, to es pat nepazīstu, viņam nafig atļaut... Ja jau būtu jāprasa atļaujas, tad arī būtu jābūt pantam, ka īpašnieks, bez saprotama attaisnojuša paskaidrojuma nevar atteikt rakt aparumus, mežus un laukus, ja vien tajos nav iesētas ražojošas kūltūras...

Latvijā nav bezdarbs, Latvijā vienkārši viss jau ir izdarīts!
 
waltersDatums: Ceturtdiena, 04.Novembrī.2010, 14:41 | Komentāri # 39
Laipotājs
Komentāri: 38
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Man arī iekšā kaut kur sēž no padomijas ieaugusī (sistēmas apzināti un neapzināti ieaudzinātā) sajūta, ka privātīpašuma vai nu nav jeb tas ir "slikts" un tāpēc man ir "cilvēka tiesības" neņemt vērā īpašnieka tiesības, ja runa iet par īpašumu, kas pārsniedz "piemājas dārziņa" platību. Tomēr vienlaikus es saprotu, ka tā ir destruktīva un nepareiza nostādne un pēc tās nedrīkst vadīties lēmumu pieņemšanā.

Man personīgi līdz šim nav radušās nekādas problēmas vienoties ar īpašniekiem par meklēšanu. Droši vien arī tāpēc, ka pārsvarā meklēju savā pagastā, bet tas noteikti nav izšķirošais, jo ar daļu īpašnieku pirmo reizi satiekos, iebraucot viņa māju pagalmā. Gan jau, ka gadīsies arī kāds, kas negribēs ļaut - bet nu tādas ir viņa tiesības...

Kas attiecas uz civillikumu, tad nodaļa par Lietu atrašanu (http://www.likumi.lv/doc.php?id=90221&from=off) ir neglābjami novecojusi (pirmskara redakcija) un tās piemērošana ar MD atrastajām lietām ir patiesībā diezgan problemātiska, īpaši jau strīdus gadījumos. Piemēram, vai kādas monētas atrašanu 20 cm dziļumā varētu nosaukt par "nejaušu" un to klasificēt kā "apslēptu mantu"? It kā jau nav nejauši, bet, ja es meklēju pakavus un atrodu monētu, tad taču "nejaušība"... Tātad likumā vajadzētu precīzi noteikt, kas ir nejauši. Tāpat skaidrs, ka atsevišķa monēta, lai arī laika gaitā nokļuvis zem zemes virskārtas, ir "pazaudēta manta", tomēr vai policija tiešām izsludinās par 1841.g. monētas atrašanu, aicinot pieteikties īpašnieku?
(No mūsdienu skatījuma ir skaidrs,ka policija nu nekādi nav tas adresāts, kas ir kvalificēts nodarboties ar atrastām senām lietām)
Savukārt "apslēptās mantas" definīcijā apstrīdāmais punkts ir "vērtīgums". Kur sākas un kur beidzas vērtīga lieta? Vai ir kāda lieta vispār bez vērtības? Tur atkal prasās precīza definīcija, kuru es iesaku ņemt no angļu "treasure".

 
GollumsDatums: Ceturtdiena, 04.Novembrī.2010, 20:43 | Komentāri # 40
 
Balvu ielāde ...




-
Quote (walters)
1) detektoristi darbojas ievērojot a) pieminekļu aizsardzības noteikumus; b) īpašnieka tiesības uz zemi (resp. pirms rakt dabon atļauju); c) labas prakses principus d) par visu, kas likuma izpratnē ir "dārgumi" (treasure) ziņo atbilstīgajām institūcijām un pēc to pieprasījuma "dārgumus" nodod to ekspertīzei un dokumentācijai
2) institūcijas "dārgumus" dokumentē un, ja tām ar līdzīgām lietām jau ir pilna paspārne, atdod atradumus atpakaļ atradējam. Ja atradums izraisa kāda muzeja interesi, to nopērk par tirgus cenu. Ja par cenu nevar vienoties, jautājumu izskata civilprocesa kārtībā. Spriežot pēc publiski minētajām atsevišķu pirkumu cenām, ar šo jautājumu viņiem problēmas nerodas...
3) sabiedrība un zinātniskās institūcijas pret detektoristiem, kas ievēro kārtību izturas ar cieņu un saprašanu, saprotot, ka šie cilvēki, darot to, kas tiem sagādā prieku, vienlaikus palīdz saglabāt kultūras mantojumu un veicina vēstures izzināšanu.
- LŪK TAS BŪTU VISLABĀKAIS VARIANTS ARĪ PIE MUMS!!! - taču mēs vēl ilgi līdz tādam līmenim nenonāksim,jo - liela daļa no cilvēkiem vēl dzīvo ar padomju laiku uzskatiem,lielai daļai interesē tikai nauda un viņiem pie vienas vietas vēsture,kultūra,vide,privātīpašums,pie mums valda dižķibele un ēbajs,ierēdņi ir pārāk slinki.lai iedziļinātos šo jautājumu aspektos.
Un nav arī neviena,kas varētu publiski aizstāvēt mūsu intereses.
Izklausās diezgan pesimistiski,taču tā ir realitāte un zinot kāda attieksme pret mums ir starp vēsturniekiem un arheologiem - neticu,ka augstāk minētais variants,vismaz pagaidām,varētu tapt dzīvē.
 
bykovaDatums: Ceturtdiena, 04.Novembrī.2010, 21:13 | Komentāri # 41
Latgales rakaris

Komentāri: 700
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Balvu ielāde ...
Pilnībā piekrītu Gollums, kungam, mūsu valstī līdz tādam līmenim vēl tālu. Mēs detektoristi starp arheologiem tāpat kā malu mednieki.
 
waltersDatums: Piektdiena, 05.Novembrī.2010, 10:14 | Komentāri # 42
Laipotājs
Komentāri: 38
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
OK, bet ar ko šī nodarbe pēc būtības (ne pēc satura) atšķiras no medīšanas un makšķerēšanas. Arī tur ir malumednieki un "elektriķi", taču tas netraucē normāliem medniekiem un makšķerniekiem apvienoties klubos un darboties pēc likuma un godaprāta, domājot ne tikai par tūlītējiem labumiem (zivju spainis vai buks uz galda), bet arī par vides saglabāšanu un dabas aizsardzību. Un nevienam nenāk ne prātā katru ar kātu pie upes saukt par zivju bendi.

Savukārt savas intereses katram cilvēkam vai cilvēku grupai jāaizstāv pašiem. Atzīsimies, ka galvenais jautājums ir - vai mēs paši gribam "sakārtoties".

 
AlexandrsDatums: Pirmdiena, 11.Martā.2013, 14:59 | Komentāri # 43
Observators
Komentāri: 47
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Izteikšu subjektīvu spriedelējumu.
Sākotnēji par mūsu hobiju un tā darbības niancēm kopumā - Sakne visām šīm problēmām, par kurām mēs šai un līdzīgās sadaļās spriežam ir viena, proti pirmssākumā vairākus gadus atpakaļ, varbūt 10 vai vairāk, kad parādijās tāteikt MD pārdošanā ( nerunāsim par atsevišķiem gadijumiem, kad kāds kautko atrada ar sapieru rīkiem ) jeb kā robežu šķērsoja piemie MD pirms to ienākšanas Latvijas iedzīvotāju īpašumā, netika radīti noteikumi, likumi, skaidrojumi kas šo lietu nostādītu pakārtotā noteiktā lietošanas kārtībā. Līdz ar to radās šis problēmas cēlonis, laiks, kad arvien vairāk un vairāk cilvēki iesaistijās šinī hobijā, kurš bij uz patvaļīga brīva viļņa, izstrādājās pieradums un kā daudzi teiktu pat lomkas no šī hobija, jo viņš tiktiešam ievelk savā egregoriālajā atkarībā.. kuru vairak kuru mazāk, bet nu tas nenoliedzami. Tagad kad patvaļas problēma sasniedza pīķi, cilvēki dažādi ar dažādām tikumības un morāles robežām sāka barbariski rakāt pilskalnus un citus arh. pieminekļus, pietam rakaru skaits aug katru gadu jau vairākos tūkstošos mērās skaits, cik lasiju, lūk pēkņi tur augšā sākuši kasīt pauri, ka nu ir laiks domāt kautkādu risinājumu, un pa galvu pa kaklu tagad to visu risina, jūs paši zinat tiek domāti tie jaunie grozijumi, kas savā būtībā ir represīva rakstura risinājums, kas nerēķinās ar šī hobija godprātīgajiem pārstāvjiem, tobiš cilvēktiesības tiek pārkāptas attiecībā pret vairumu no tādiem kā mēs.
Kas attiecas par privātīpašumu, šeit sarežģīts jautājums.. No vienas puses mēs dzīvojam oficiāli neatkarīgā, brīvā valstī ar vienādām tiesībām tai skaitā ar tiesībām uz brīvu pārvietošanos savā Valstī , No otras puses Kapitālisma sekas - massveida privatizācija sadalija mūsu brīvo un neatkarīgo valsti simtos un tūkstošos privāto teritoriju un īpašumu, ka nu vairs nezini, kur drīkst spert soli, un kur nedrīkst... praktiski sanāk tā, ka ja cilvēkam nepieder zeme, tad viss kas viņam šai valstī pieder ir darbs - mājas- asfaltceļš - veikals-nu un kāds parks, kur atkaljau drīkst tikai pastaigāties pa taciņām, ievērojot zaļās zonas, liegumus, vari skatīties un ta ne viss un visur būs par velti, par visu jāmaksā, ja tā parēķina, tad nekas nav mums par ko mēs tādā vai citādā veidā nemaksātu nodokli... tāda ir tā sūrā patiesība, ak jā mežā sēnes vēl var gan lasīt, kaut arī uz to jau vienreiz domāja nodokli uzlikt... nu domu sapratāt. Tātad caur šo prizmu skatoties sanāk ka mēs dzīvojam vēl nebrīvākā valstī kā dajebkad citās varās un laikos..
Ja mums būtu tā kā tas ir reglamentēts, tad mūsu tiesības būtu vienādas visiem, varbūt tas izklausas pārāk idealizēti, toties no skaidrā saprāta puses taisnīgi - Jareiz cilvēkam ir tas privātais īpašums, tad viņš drīkst ar to darīt visu saskaņā ar LR MK noteikumiem.. būvēt, sēt, audzēt, atstāt neskartu,.... bet tam privāt īpašniekam nedrīkst liegt citiem šīs valsts iedzīvotājiem brīvi pārvietoties pa viņa zemi, atpūsties viņa zemē, pētīt viņa zemi, JA tā zeme nav īpaši atdalīta ar sētu, žogu, sienu, kas pēc savas būtības maina dotās zemes privātiskuma nozīmi uz neaizskaramu individuāli pārvaldāmu pleķīti šaisaulē. Lūdzu tādad, ja tu uztraucies par savā zemē neapzinātās, iespējamās mantas zaudējumu, apnes to ar sētu, viss, tas ir skaidrs visiem saprotams signals, ka aiz tās sētas, nožogojuma patvaļīga brīvība tiek ierobežota, jeb liegta un ir iespējamas darbības veicamas tikai ar tās teritorijas valdītāja, īpašnieka atļauju... tas ir kā piemērs. Būtība īsumā tāda, ja zeme nav aprobežota, mežs, lauks vienalga... tad mūsu tiesības ir vienādas visiem šinī valstī dzīvojošajiem. nevis kā to paredz esošie prihvatizācijas noteikumi, Ziniet uz visiem mūsu zemes nepietiks, ja katrs no tās plēsīs gabalu un liegs to no citiem. tad tiešam mums būs tikai darbs - asfaltbetons- četras sienas (tēlaini izsakoties) Domāju ideju uztvērāt, ko ar to domaju.
Kas attiecas uz organizācijas izveidi. Es būtu tikai par, lai varētu strukturēt un apveltīt ar kautkādām tiesībām mūsu hobiju.
Kādai organizācijai jābūt, tas tik tiešām ir kopā visiem lemjams, vienbalsīgi un saprotami visiem vienādi. Nu viens ir skaidrs tai ir jābūt tādai, kura pēc iespējas precīzāk un caurspīdīgāk pozicionētu mūsu darbību un tiesības darboties.
Pieminētais kautkāds masonu, brīvmūrnieku variants te neder ne tikai ar to, ka vārdi nebūs slēpti, bet ar pašu idejisko struktūru, tā ir smadzeņu skalošanas un programmēšanas vairāklīmeņu struktūra konkrētu mērķprogrammu realizācijas šaura interešu loka koncepcijas uzturēšanai.. mums tas nav vajadzīgs vismaz ne šī hobija dzīvības uzturēšana.
Pietam mūsu vārdiem nav jābūt slēptiem, ja mēs orientējamies uz legāla pamata, ja mēs prioritāri liekam sadarbību, caurspīdīgumu, godprātību un vēlamies lai mūsu tiesības būtu atdzītas oficiāli.
Redz kā izrādas, dibināt organizāciju nav īpaši sarežģīti. Laikamjau minētā organizācijas vadības organizēšana un uzturēšana būtu tas kas te liekas sarežģītākais. Bet domāju, ka ir šo lietu jāpagroza no visām pusēm, ja mēs dibinam kā tur teikts neatkarīgu.... tad jā, bet ja mūsu organizācija būtu tomēr saistīta, saistīta ar reāliem Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma izpētes institūtiem.. Ja mēs sevi pasludinam par oficiāliem LV vēstures izpētes iesaistītajiem palīgiem.. varbūt pat ES fonda naudu var dabūt tāda kultūras plana izveidē doma Teiksim organizācija būtu ciesā sadarbībā ar muzejiem un pētniekiem, mēs sadarbotos kultūrvēsturisko pieminekļu izpētē, organizētu oficialas ekspedīcijas, ar vēsturniekiem, dabūtu galugalā to jaunajā likumā minētoatļauju strādāt ar MD pieminekļos un to zonās... ekspedīcijas būtu norīkotas, konkrētos laikos ar atskaitēm utt... mūsu mēs būtu reāli pirmatklājēji kas sadarbotos ar oficiālās vēstures un etnogrāfijas izpēti..
Šī lieta varētu būt kā pielikums mūsu hobijam, es nedomāju, ka tas būtu tikai un vienīgi mūsu kluba pastavēšanas mērķis un vienīgā darbība.. protams mēs darīto to ko mēs daram arī turpmāk, bet jau citā līmenī, mums būtu pieeja informācijai par teritorijam, mēs varētu oficiali stādīties priekšā to pašu "privāt" īpašumu saimniekiem... nu kautkā tā es nezinu cik te būtu tie kas ieinteresētos tādā lietā, bet nu es nebūtu pret tādu veidojumu... Laikamjau lai ko tādu izveidotu mums jānoformulē savs kolektīvais viedoklis, jāizvirza un jāsastāda rīcības vektors un tad varbūt jāsāk runāt ar vēstures darboņiem pamazām meklējot savai idejai atbalstu un spēku, kas zin varbūt šai laikā, kad šis jautājums ir aktualizēts, kad teju stāsies jaunais likums ... būs tie, kas tām represijām gribēs dot juridiski apstiprinātu nišu priekš MD legālās izmantošanas iespējas ar kopēju labumu visiem.
Demogoģijas beigas orators
 
MeilisDatums: Pirmdiena, 11.Martā.2013, 20:15 | Komentāri # 44
Vieglas smiltis Tev draugs

Komentāri: 6566
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Quote (Alexandrs)
Teiksim organizācija būtu ciesā sadarbībā ar muzejiem un pētniekiem, mēs sadarbotos kultūrvēsturisko pieminekļu izpētē, organizētu oficialas ekspedīcijas, ar vēsturniekiem, dabūtu galugalā to jaunajā likumā minētoatļauju strādāt ar MD pieminekļos un to zonās...

Izklausās pēc utopijas. Tas nevar būt iespējams tāpēc ka arheologiem neko nedod atrastais metāla gabaliņš, bet gan viss kultūrslāņa saturs. Vienīgais kas nākotnē varētu tikt izmantots arheoloģiskai izpētei tas ir 3dimensiju MD.
Es tā skatos ka katru gadu te forumos tiek runāts un spriests par vēstures kluba kā organizācijas veidošanu, vairums ir par, bet nekas nekust uz priekšu... varbūt kļūdos, bet neesmu sajutis...

Ja vari - dari, ja nevari - nesāc!
 
TottenkopfDatums: Pirmdiena, 11.Martā.2013, 20:32 | Komentāri # 45
 
Balvu ielāde ...




Quote (Meilis)
Es tā skatos ka katru gadu te forumos tiek runāts un spriests par vēstures kluba kā organizācijas veidošanu, vairums ir par, bet nekas nekust uz priekšu... varbūt kļūdos, bet neesmu sajutis...


Meilis, viss notiek un lēnām virzās... man daudz darba, ka ne normāli pat atpūsties vakarā, ne pie kompja pasēdēt. Tagad mazliet dzīves prioritātes pamainījušās. Uz salidojumu jau būs gan taustāmas, gan lasāmas, gan klausāmas lietas šajā sakarā. Tāpēc bez panikas :)
 
MednieksDatums: Pirmdiena, 11.Martā.2013, 22:27 | Komentāri # 46
Darba rūķis
Komentāri: 586
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Balvu ielāde ...
Quote (Alexandrs)
praktiski sanāk tā, ka ja cilvēkam nepieder zeme, tad viss kas viņam šai valstī pieder ir darbs - mājas- asfaltceļš - veikals

domu gājiens interesants un man pat nedaudz patīk... okk vienīgi gribu teikt ka vēl jau ir valsts meži (puse no visiem mežiem) ir pašvaldību zeme, ir tauvas joslas, ir .... daudz "nepieskatītas zemes".... NU IR KUR RAKT (ja aizrok bedrītes)
 
AlexandrsDatums: Pirmdiena, 11.Martā.2013, 23:02 | Komentāri # 47
Observators
Komentāri: 47
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Tottenkopf - Es pamaniju Tavu sadaļu par organizācijas izveidi.... Visu cieņu! gribētos zināt, varbūt ir vajadzīga kāda palīdzība no mūsu puses. Kad īsti būs salidojums?

Pievienots (11.Marts.2013, 23:02)
---------------------------------------------
Meili es saprotu, ka arheologiem un visiem padziļinātajiem pētniekiem vajadzīgs kopskats... Bet es zinu arī to, ka paši arheologi atdzīst, ka ar MD var atrast to, ko arheologi neatradīs, esmu pat vienā video redzējis viena arheologa sajūsmas par MD iespējām... padomā cik daudz vietu ir tādu, kur arheologi paši nerok, bet tās vietas ir pieskaitāmas pie pieminekļu lieguma zonām... Mēs varam būt tie, kas tais lieguma zonās var veikt oficiālas, saskaņotas izmeklēšanas darbības. Patiesībā ja tā padomā, tad šis likums, kas stāsies spēkā no 30 marta var nostrādāt mums par labu vairāk, kā par sliktu, ja mēs spēsim sevi pozicionēt un dibināt atklātu sadarbībai organizāciju. Proti likums šis būs kā garants tam, ka mēs godprātīgi veicam savus izmeklēšanas darbus, jo ir/būs spēkā obligātās reģistrācijas likums par senlietām un liegums to pārdošanai uz ārzemēm, ko kontrolēs pasts. Jūtat domas virzienu... doma1 ja Pār mūsu rīcību nekritīs ēnas, ka mēs redz rokam, lai tirgotu uz ārvalstīm, vai vēlkautkādu savtīgo nolūku pēc. Domāju, ka pareizi tu saki, ne katrs dzelzis būs vajadzīgs muzejiem, un arī mums būs ļauts kā organizācijas biedriem reģistrēt arī pēc 30 datuma kautko savai kolekcijai ... es domāju, ka tās jau ir niances, kuras salāgotos...
Medniek - Pareizi pateici svilpo - vēl jau ir a ka to noprihvatizēs visādi zviedri utt.. mēs takš zinam ka mūsu zemītei tendence uz izpārdošanu. Betnu es piekrītu nav jau tā, ka pavisam mēs esam izolēti, bet zini nomāc visas tās "privāt" īpašumu stingrās būšanas un jo īpaši zīmes ar uzrakstiem "aizliegts iebraukt un ieiet" pietam, ja aiz tās tukši lauki, meži, zemesceļi utt! dusma3
Bedrītes es vienmēr roku ciet un visiem to arīiesaku darīt, jo tā ir mūsu attieksme pret paša darāmo, ar kuru mēs formējam citos cilvēkos tai skaitā īpašnieku acīs savu tēlu un izrietoši attieksmi pret mums ok

 
otomarsDatums: Otrdiena, 12.Martā.2013, 01:29 | Komentāri # 48
Bodnieks

Komentāri: 4100
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Mēs, manānā novadā arī esam trijatā nodibinājuši biedrību. Pagājušā vasarā. Biedrības mērķis pa tiešo saistīts ar novada vēsturi, tāpat sadarbojamies ar pilsētas muzeju- kādas dienas atpakaļ spriedām par nākamās Muzeju nakts izdarībām.
Partija ""Vidzemes sijātāji"" .Piejūras reģiona Burlaku šūniņa.

Par vienotu ,stipru Vidzemi!!!

.
 
emils92Datums: Otrdiena, 12.Martā.2013, 04:05 | Komentāri # 49
Kluba jurists

Komentāri: 1337
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Balvu ielāde ...
Alexandrs, Piedod, bet sapnis par saskaņotu un pētniecisku meklēšanu aizsardzības zonās ar MD, pat kur arheologi nelien, kaut pat arī intereses viņiem nav, nenotiks. Tas tiek nodots tiem "nākotnes" arheologiem. Jo salīdzinot ar 20.gs sākumu līdz mūsdienām, jeb precīzāk, ja 20.gs sākuma arheoloģiskās senvietas pētītu mūsdienās - iegūtais informācijas daudzums būtu par 70%(par skaitļiem varu nebūt tik precīzs) lielāks. Arheologi paši saka - ka tā jau vēlētos vairāk pētīt, bet tik tiek, tik ir tā darba. Ar mērķi, ka nākotnē būs labākas tehnoloģijas un iegūtās informācijas daudzums būs lielāks un precīzāks. Izmantot MD arheoloģisko izrakumu laikā ir redzēts ka pielieto, bet tikai kā informācijas nesēju, kur kas atrodas, jeb varētu atrasties.
 
ruketsDatums: Otrdiena, 12.Martā.2013, 08:53 | Komentāri # 50
Cienījams cilvēks
Komentāri: 1840
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Balvu ielāde ...
Ir tāds raidījums angļiem, saucās Time Team, nu super viņi tur darbojās, īstajiem arheologiem tik vien interesē lai detektoristi uzvedina uz kādām pēdām un tad tik sākas īstais darbs, neviens neraud par tām monētinām ko viņi tur salasa jo tur kur meklē detektoristi tāpat viss savandīts, bet īstā arheoloģija sākas tur kur ar detektoru nekas tāpat nav atrodams, un visi ir apmierināti.
Kas tas ir un cik tas maksā?
 
Forums » Viskautkas » Pļāpātuve » Ieteikumi (par vietni un kopējo mūsu attīstības virzienu)
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Mūsdienu K... 29.Martā.2024, 05:40 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Karš Austr... 27.Martā.2024, 17:01 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Te rakstām... 26.Martā.2024, 17:28 007 Pļāpātuve
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt
Ukrainas k... 04.Martā.2024, 09:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Šī diena v... 29.Februārī.2024, 12:47 sālītis Patrioti
Lasīt
Dižslimība... 29.Februārī.2024, 11:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Jautājumi ... 10.Februārī.2024, 21:51 rukets Jautājumi-atbildes (FAQ)
Lasīt
Laika apst... 06.Februārī.2024, 10:23 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Vērmahta u... 04.Februārī.2024, 15:01 Valduha WW2
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: 007, nēģis, Valduha, grosha


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024