Ceturtdiena, 18.Aprīlī.2024, 18:08
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Foto teorija - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forums » Viskautkas » Foto » Foto teorija (asuma dziļums)
Foto teorija
sancho76Datums: Sestdiena, 06.Februārī.2010, 13:57 | Komentāri # 1
Klaidonis

Komentāri: 3215
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
Daudzi noteikti ir pamanījuši, ka izmantojot dažādus objektīvus vai fotografējot atšķirīgos gaismas spilgtuma apstākļos, attēla asums priekšplānā un fonā atšķiras. Vienu un to pašu objektu, fotografējot ar dažāda fokusa garuma objektīviem un mainot objektīva diafragmas lielumu var izcelt no fona vai tieši otrādi – sapludināt. Kā tas ir iespējams – par to šajā rakstā.

Punkti un apļi

Ja objektīvs ir precīzi nofokusēts uz kādu punktveida objektu, piemēram, ļoti tālu gaismas avotu, gaismas stari, virzoties caur objektīva lēcu sistēmu savācas konusā, kura virsotne atrodas precīzi uz foto filmas vai digitālās matricas gaismas jutīgās plaknes (foto materiāla). Rezultātā veidojas ass gaismas avota attēls – punkts. Ja objektīvs nav nofokusēts precīzi, gaismas konusa virsotne atradīsies vai nu pirms foto materiāla plaknes vai aiz tās. Abos gadījumos uz foto materiāla plaknes izveidosies izplūdis punkts, ko sauc par neasuma apli jeb izkliedes apli.

Jebkurš fotografējamais objekts izstaro vai atstaro gaismu, tādēļ var teikt, ka objekts sastāv no neskaitāmiem ļoti maziem spīdīgiem punktiņiem (līdzīgi kā datora monitorā). Ja objektīvs nofokusēts uz kādu no objekta plakni, uz foto materiāla plaknes veidosies ass šī objekta plaknes attēls. Punkti, kas atrodas tuvāk vai tālāk no šīs plaknes attēlosies kā izkliedes apļi, kuru diametrs pieaugs, jo tālāk tie atradīsies no asuma iestādīšanas (fokusēšanas) plaknes. Galarezultātā asas būs tās objekta detaļas, kas atrodas fokusēšanas plaknē, bet pārējās izskatīsies vairāk vai mazāk izplūdušas.

Katra punkta neasuma pakāpe tiek noteikta ar izkliedes apļa diametru. Tomēr, ja paanalizē jebkuru fotogrāfiju, tad jāpiezīmē, ka, lai arī tikai daļa no objekta punktiem atrodas fokusēšanas plaknē, arī tai nedaudz tuvākie vai tālākie punkti arī izskatās pietiekoši asi. tas nozīmē, ka cilvēka acs noteiktus izkliedes apļa diametrus vēl uztver kā punktus, bet aiz šīs robežas jau izkliedes apļa diametrs kļūst pamanāms. Šo zonu, kurā izkliedes apļi vēl ir uzskatāmi par punktiem arī sauc par asuma dziļumu, jeb par asi attēlotās telpas dziļumu. Asuma dziļums ir atkarīgs no objektīva fokusa attāluma, objektīva diafragmas atvēruma diametra, fotografēšanas attāluma un galīgā attēla izmēra.

Asuma dziļuma tabulas un skalas

Mūsdienu fotoaparātiem reti var ieraudzīt tādu lietu kā asuma dziļuma skala. Mana pieredze rāda, ka liela daļa amatieru fotogrāfu nemaz nezina, kas tā ir par skalu un ko tā attēlo un tādēļ tiek ignorēta. Taču ar tās palīdzību platleņķa objektīviem nav vajadzība iestādīt asumu, bet izmantot tikai skalas rādījumus. Tas tādēļ, ka amatieru aprindās pamatā tiek izmantoti mainīga fokusa attāluma (zoom) objektīvi un nav iespējams izveidot fiksētu skalu, ja viens no asuma dziļuma elementiem (zoom) visu laiku mainās. Savukārt, fiksēta fokusa attāluma objektīviem tāda skala ir virs fokusēšanas distances skalas. Ar tās palīdzību var noteikt asuma dziļumu atkarībā no izmantojamā diafragmas atvēruma lieluma. Tomēr jāņem vērā, ka šī asi attēlotā zona nebūs ar striktām robežām – līdz ar zonas palielināšanos asāki paliek arī objekti, kas ir ārpus tās. Pusprofesionālajām un profesionālajām spoguļkamerām pie objektīva ietveres ir speciāla poga, kuru nospiežot tiek aizvērta diafragma līdz iestādītajam lielumam un autors var novērtēt asuma dziļumu vizuāli un izvērtēt vai palielinot asuma dziļumu viņš nesabojās savu ieceri.

Ja uz objektīva nav asuma dziļuma skalas, tad aptuvenu asuma dziļuma zonas robežu var noteikt ar speciālām tabulām.


Zināšanas - ir vienīgais ko nevar mums atņemt !

Liekam bildes pareizi - https://youtu.be/qjtgPk-wOZQ
Samazinām bildes - https://youtu.be/iPLdwb9EAeg
 
sancho76Datums: Sestdiena, 06.Februārī.2010, 13:59 | Komentāri # 2
Klaidonis

Komentāri: 3215
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
Mazliet matemātikas

Tuvāko un tālāko asuma dziļuma zonas robežas jebkuram mainīgajam var izteikt ar matemātiskas formulas palīdzību:
tuvākā asuma dziļuma plakne = Fu(F+cf)/F2+ucf, tālākā plakne = Fu(F–cf)/F2+ucf, kur u – asuma iestādīšanas distance, c – izkliedes apļa diametrs uz filmas vai matricas, f – izvēlētās diafragmas lielums un F – objektīva fokusa attālums. Aprēķinos visas garuma mērvienības jālieto vienādās vienībās – milimetros vai centimetros, vai collās.

Pieļaujamais izkliedes apļa diametrs atkarīgs no apstākļiem, kādos gatavā fotogrāfija būs aplūkojama. Parasti pieņem, ka cilvēks ar normālu redzi un labā apgaismojumā spēj atšķirt divus atsevišķus punktus kā atsevišķus, ja tie redzami leņķī 21/4 loka minūtes. Tas nozīmē, ka punktiem jāatrodas 0,166 mm attālumā vienam no otra, ja skatās no 25 cm attāluma. Ja tie būs tuvāk, tad tie saplūdīs vienā un acs tos uztvers kā jau neasu laukumu.

Ja pieņem, ka 0,166 mm ir minimāli pieļaujamais izkliedes apļa diametrs uz asi attēlotā attēla laukumiem un pieņem, ka 21x30 cm (A4) fotogrāfijas formāts, ko cilvēks aplūko no aptuveni 25 cm attāluma, tad var izrēķināt pieļaujamo izkliedes apļa diametru uz negatīva vai matricas plaknes.

21x30 cm fotogrāfija atbilst apmēram trīs reizes palielinātam 6x9 cm negatīvam un tas nozīmē, ka uz negatīva pieļaujamais izkliedes apļa diametrs nedrīkst pārsniegt 0,055 mm. Savukārt, tāda paša izmēra fotogrāfija no 24x36 mm negatīva ir palielināta jau astoņkārtīgi un attiecīgi izkliedes apļa diametram jābūt ne lielākam par 0,021 mm. Bet, ja fotogrāfija ir lielāka, piemēram, 40x60 cm, tad izkliedes apļa diametrs būs divas reizes lielāks.

Digitālajā fotogrāfijā pieļaujamais izkliedes aplis uz matricas ir daudz mazāks, jo pati matrica ir maza, taču to kompensē nelielie objektīva fokusa attālumi, kas veido ļoti lielu asuma dziļumu.

Praktiski tas nozīmē, ka uz mazāka izmēra fotogrāfijām mēs varam pieļaut lielākas asuma kļūdas, ko mazā izmēra dēļ acs neuztvers. Taču kopējot lielformāta fotogrāfiju, viss, kas bija nedaudz neass, jau būs pavisam neass.

Hiperfokālais attālums

Ja objektīvu nofokusē uz bezgalību, tad attālums no kameras un tuvākā objekta, kas ir pietiekamā asumā, sauc par hiperfokālo attālumu. Tas atkarīgs no objektīva fokusa attāluma, no diafragmas atvēruma lieluma un lielākā asā izkliedes punkta diametra: H = F2/fc, kur H – hiperfokālais attālums, F – objektīva fokusa attālums, f – izvēlētās diafragmas lielums un c – izkliedes apļa diametrs uz filmas vai matricas.

Attiecība starp hiperfokālo attālumu un asuma dziļumu ir nemainīga neatkarīgi no asuma iestādīšanas punkta. Mainās asuma dziļuma zonas attālumi, bet hiperfokālais attālums šai zonai paliek nemainīgs un atrodas aptuveni 1/3 no asuma dziļuma zonas sākuma. Piemēram, ja asuma dziļuma zona ir no 1 metra līdz 5 metriem, tad hiperfokālais attālums ir aptuveni 2,3 m attālumā, ja asuma dziļuma zona ir no 4 m līdz 25 m, tad hiperfokālais attālums ir 11 metri. Praksē hiperfokālo attālumu izmanto, lai, zinot objektīva īpašības, ātri un aptuveni iegūtu nepieciešamo asuma dziļuma zonu. To ērti pārbaudīt, izmantojot objektīva asuma dziļuma skalu – asuma dziļuma robežas uz skalas būs vienādā attālumā no fokusēšanas attāluma indikatora, bet hiperfokālais attālums būs tieši uz indikatora.

Autors: Elmārs Rudzītis


Zināšanas - ir vienīgais ko nevar mums atņemt !

Liekam bildes pareizi - https://youtu.be/qjtgPk-wOZQ
Samazinām bildes - https://youtu.be/iPLdwb9EAeg
 
MednieksDatums: Ceturtdiena, 29.Martā.2012, 17:07 | Komentāri # 3
Darba rūķis
Komentāri: 586
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Balvu ielāde ...
ho, ho.... gandrīz kā delfos, tiklīdz kāds uzraksta ciparus, komentāri beidzas.... :D
 
Forums » Viskautkas » Foto » Foto teorija (asuma dziļums)
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Karš Austr... 18.Aprīlī.2024, 17:49 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Te rakstām... 18.Aprīlī.2024, 17:36 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Mūsdienu K... 18.Aprīlī.2024, 05:17 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Vērmahta u... 17.Aprīlī.2024, 13:08 Valduha WW2
Lasīt
Video 17.Aprīlī.2024, 05:37 Valduha Humors
Lasīt
Laika apst... 12.Aprīlī.2024, 18:22 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Bildes 06.Aprīlī.2024, 21:46 007 Humors
Lasīt
WWII kāpur... 05.Aprīlī.2024, 08:30 Valduha WW2
Lasīt
Bērzu sula... 03.Aprīlī.2024, 05:46 Valduha Dzērieni
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: 007, nēģis, zed, rukets, Valduha, sālītis, Kalnietis


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024