Piektdiena, 29.Martā.2024, 16:37
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Ēdam nātres krīzes laikos. - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forums » Viskautkas » Virtuve » Ēdam nātres krīzes laikos.
Ēdam nātres krīzes laikos.
007Datums: Sestdiena, 20.Martā.2010, 19:40 | Komentāri # 1
 
Balvu ielāde ...




Nātres pārtikā


Abi nātru veidi (Nātre, lielā – Urtica dioica L., Nātre, asā – Urtica urens L.) ir vērtīgs pārtikas produkts. Pēc uzturvērtības jaunie dzinumi ir līdzīgi pākšaugiem.
Abi nātru veidi (Nātre, lielā – Urtica dioica L., Nātre, asā – Urtica urens L.) ir vērtīgs pārtikas produkts. Pēc uzturvērtības jaunie dzinumi ir līdzīgi pākšaugiem.

No jaunajām lapām gatavo salātus, zupas, pievieno kā piedevu dažādiem ēdieniem. Jaunos dzinumus skābē līdzīgi kā kāpostus. Kaltētu lapu pulveri izmanto kā piedevu zupām, kā vitamīnu piedevu kotlešu masai vai pankūku pildījumiem. Kaltētas lapas izmanto tējās.

Biezenis

Lapas saberž ar sāli, pievieno piparus un augu eļļu.

Zupa500 g nātru lapu, 1 burkāns, 4 vārītas olas, 300 g kartupeļu, 1 sīpols, 80 g sviesta, 150 g skāba krējuma, 1 ēdamkarote zaļumu, sāls, 2 litri ūdens.

Zupa

300 g nātru lapu, 500 g buljona, 200 g skābeņu, 1 burkāns, 2 vārītas olas, 1 sīpols, 1 ēdamkarote sviesta, 1/2 ēdamkarotes miltu, sāls, 3 litri ūdens, skābs krējums. Buljonam pievieno iepriekš novārītas samaltas nātru lapas un skābenes. Tad pievieno apceptas pētersīļu saknes, burkānus, sīpolu.

Biezeņzupa

250 g lapu, 3 ēdamkarotes miltu, 3 ēdamkarotes sviesta. Jaunos nātru dzinumus novāra un saberž sietā. Miltus apcep sviestā un piejauc nātru masai. Pievieno sāli un vāra 15 minūtes.

Pievienots (20.Marts.2010, 19:40)
---------------------------------------------
Zupa

320 g nātru, 40 g skābeņu, 10 g burkānu un pētersīļu, 40 g skāba krējuma, vārīta ola, lauru lapa, pipari, sāls. Nātres 2–3 minūtes blanšē verdošā ūdenī, samaļ un 10–15 minūtes sautē sviestā. Tad visus komponentus vāra buljonā līdz gatavībai.

Pildījums pīrāgiem. 1 kg nātru, 100 g vārītu rīsu, 5 vārītas olas, 60 g sviesta, sāls. Jaunos nātru dzinumus blanšē verdošā ūdenī.

Omlete

150 g nātru, 20 g sviesta, 30 g sīpolu, 2 olas, zaļumi, sāls. Nātres novāra sālsūdenī un sasmalcina. Sviestā apcep sīpolus un zaļumus, pārlej ar olu.

Nātru omlete

2 olas, 50 g liellopu gaļas vai sēņu, 30 g sarīvēta siera, 3 ēdamkarotes nātru lapu, 1 neliels sīpols, sviests.

Olas sakuļ, pievieno gaļu, sieru, nātru lapas, sāli, sīpolu. Omleti cep no abām pusēm. Pasniedz pārkaisītu ar diļļu zaļumiem.

Salāti

800 g nātru, 120 g sīpolloku, 80 g pētersīļu, 100 g valriekstu, zaļumi, sāls. Nātres 5 minūtes blanšē verdošā ūdenī. Valriekstus sasmalcina.

Salāti. 600 g nātru, 4 vārītas olas, 80 g skāba krējuma, etiķis, sāls. Nātres 5 minūtes blanšē verdošā ūdenī.

Salāti

200 g nātru, 250 g jauno ceļteku lapu, 250 g sīpolu, 100 g sarīvētas mārrutka saknes, 2 vārītas olas, 80 g skāba krējuma, etiķis, sāls. Ceļteku un nātru lapas blanšē verdošā ūdenī.

Sula

Nātru lapas samaļ un atdala sulu. Sulu sapilda burkās un pasterizē +65–70 °С. Glabā vēsā vietā.

Nātres ar valriekstiem

500 g nātru, 2–3 sīpoli, 1/2 glāzes valriekstu, 3–4 koriandra zariņi, sāls. Nātres novāra sālsūdenī.

Nātres ar sausiņiem

750 g nātru, 2–3 sīpoli, 3–4 ēdamkarotes augu eļļas, 2 ēdamkarotes pētersīļu, 25 g sausiņu, sāls, sarkanie pipari. Nātres novāra sālsūdenī. Sīpolus apcep kopā ar 40 g miltu. Pasniedz atsevišķi ar sausiņiem.

Nātres ar sviestu un olām

500 g nātru, 3–4 ēdamkarotes sviesta, 150 g sīpolu, 3–4 koriandra zariņi, 2 olas, sāls. Nātres novāra sālsūdenī. Sīpolus apcep sviestā un pievieno nātrēm. Pievieno koriandru un pasautē. Pārlej ar sakultām olām un sautē līdz gatavībai.

Balandu un nātru zupa

200 g nātru lapu, 200 g balandu, 1 glāze putraimu, 100 g sīpolu, 50 g augu eļļas, sāls pēc garšas, skābs krējums. Nātres blanšē un kopā ar balandām, sīpolu 2–3 minūtes apcep augu eļļā. Pievieno krējumu un nedaudz pasautē. Buljonā vāra putraimus, pirms gatavības pievieno apcepto masu. Pasniedz pārkaisītu ar zaļumiem.

 
KurmisVDatums: Ceturtdiena, 10.Februārī.2011, 22:03 | Komentāri # 2
Ķirurgs

Komentāri: 575
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Balvu ielāde ...
Ļoti labs dzelzs avots.Ir arī vitamīni.Lieto g.k.pavasarī-jaunos dzinumus.
No veciem kātiem var pīt kreklus radiniekiem.

KurmisV
 
Forums » Viskautkas » Virtuve » Ēdam nātres krīzes laikos.
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Mūsdienu K... 29.Martā.2024, 05:40 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Karš Austr... 27.Martā.2024, 17:01 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Te rakstām... 26.Martā.2024, 17:28 007 Pļāpātuve
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt
Ukrainas k... 04.Martā.2024, 09:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Šī diena v... 29.Februārī.2024, 12:47 sālītis Patrioti
Lasīt
Dižslimība... 29.Februārī.2024, 11:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Jautājumi ... 10.Februārī.2024, 21:51 rukets Jautājumi-atbildes (FAQ)
Lasīt
Laika apst... 06.Februārī.2024, 10:23 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Vērmahta u... 04.Februārī.2024, 15:01 Valduha WW2
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: 007, nēģis, Valduha, grosha


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024