Nātres pārtikā
Abi nātru veidi (Nātre, lielā – Urtica dioica L., Nātre, asā – Urtica urens L.) ir vērtīgs pārtikas produkts. Pēc uzturvērtības jaunie dzinumi ir līdzīgi pākšaugiem.
Abi nātru veidi (Nātre, lielā – Urtica dioica L., Nātre, asā – Urtica urens L.) ir vērtīgs pārtikas produkts. Pēc uzturvērtības jaunie dzinumi ir līdzīgi pākšaugiem. No jaunajām lapām gatavo salātus, zupas, pievieno kā piedevu dažādiem ēdieniem. Jaunos dzinumus skābē līdzīgi kā kāpostus. Kaltētu lapu pulveri izmanto kā piedevu zupām, kā vitamīnu piedevu kotlešu masai vai pankūku pildījumiem. Kaltētas lapas izmanto tējās.
Biezenis
Lapas saberž ar sāli, pievieno piparus un augu eļļu.
Zupa500 g nātru lapu, 1 burkāns, 4 vārītas olas, 300 g kartupeļu, 1 sīpols, 80 g sviesta, 150 g skāba krējuma, 1 ēdamkarote zaļumu, sāls, 2 litri ūdens.
Zupa
300 g nātru lapu, 500 g buljona, 200 g skābeņu, 1 burkāns, 2 vārītas olas, 1 sīpols, 1 ēdamkarote sviesta, 1/2 ēdamkarotes miltu, sāls, 3 litri ūdens, skābs krējums. Buljonam pievieno iepriekš novārītas samaltas nātru lapas un skābenes. Tad pievieno apceptas pētersīļu saknes, burkānus, sīpolu.
Biezeņzupa
250 g lapu, 3 ēdamkarotes miltu, 3 ēdamkarotes sviesta. Jaunos nātru dzinumus novāra un saberž sietā. Miltus apcep sviestā un piejauc nātru masai. Pievieno sāli un vāra 15 minūtes.
Pievienots (20.Marts.2010, 19:40)
---------------------------------------------
Zupa
320 g nātru, 40 g skābeņu, 10 g burkānu un pētersīļu, 40 g skāba krējuma, vārīta ola, lauru lapa, pipari, sāls. Nātres 2–3 minūtes blanšē verdošā ūdenī, samaļ un 10–15 minūtes sautē sviestā. Tad visus komponentus vāra buljonā līdz gatavībai.
Pildījums pīrāgiem. 1 kg nātru, 100 g vārītu rīsu, 5 vārītas olas, 60 g sviesta, sāls. Jaunos nātru dzinumus blanšē verdošā ūdenī.
Omlete
150 g nātru, 20 g sviesta, 30 g sīpolu, 2 olas, zaļumi, sāls. Nātres novāra sālsūdenī un sasmalcina. Sviestā apcep sīpolus un zaļumus, pārlej ar olu.
Nātru omlete
2 olas, 50 g liellopu gaļas vai sēņu, 30 g sarīvēta siera, 3 ēdamkarotes nātru lapu, 1 neliels sīpols, sviests.
Olas sakuļ, pievieno gaļu, sieru, nātru lapas, sāli, sīpolu. Omleti cep no abām pusēm. Pasniedz pārkaisītu ar diļļu zaļumiem.
Salāti
800 g nātru, 120 g sīpolloku, 80 g pētersīļu, 100 g valriekstu, zaļumi, sāls. Nātres 5 minūtes blanšē verdošā ūdenī. Valriekstus sasmalcina.
Salāti. 600 g nātru, 4 vārītas olas, 80 g skāba krējuma, etiķis, sāls. Nātres 5 minūtes blanšē verdošā ūdenī.
Salāti
200 g nātru, 250 g jauno ceļteku lapu, 250 g sīpolu, 100 g sarīvētas mārrutka saknes, 2 vārītas olas, 80 g skāba krējuma, etiķis, sāls. Ceļteku un nātru lapas blanšē verdošā ūdenī.
Sula
Nātru lapas samaļ un atdala sulu. Sulu sapilda burkās un pasterizē +65–70 °С. Glabā vēsā vietā.
Nātres ar valriekstiem
500 g nātru, 2–3 sīpoli, 1/2 glāzes valriekstu, 3–4 koriandra zariņi, sāls. Nātres novāra sālsūdenī.
Nātres ar sausiņiem
750 g nātru, 2–3 sīpoli, 3–4 ēdamkarotes augu eļļas, 2 ēdamkarotes pētersīļu, 25 g sausiņu, sāls, sarkanie pipari. Nātres novāra sālsūdenī. Sīpolus apcep kopā ar 40 g miltu. Pasniedz atsevišķi ar sausiņiem.
Nātres ar sviestu un olām
500 g nātru, 3–4 ēdamkarotes sviesta, 150 g sīpolu, 3–4 koriandra zariņi, 2 olas, sāls. Nātres novāra sālsūdenī. Sīpolus apcep sviestā un pievieno nātrēm. Pievieno koriandru un pasautē. Pārlej ar sakultām olām un sautē līdz gatavībai.
Balandu un nātru zupa
200 g nātru lapu, 200 g balandu, 1 glāze putraimu, 100 g sīpolu, 50 g augu eļļas, sāls pēc garšas, skābs krējums. Nātres blanšē un kopā ar balandām, sīpolu 2–3 minūtes apcep augu eļļā. Pievieno krējumu un nedaudz pasautē. Buljonā vāra putraimus, pirms gatavības pievieno apcepto masu. Pasniedz pārkaisītu ar zaļumiem.