Piektdiena, 19.Aprīlī.2024, 19:06
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Volhovas fronte - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Foruma moderators: otomars, Valduha, Meilis  
Forums » Kara tēma » WW2 » Volhovas fronte (No ģenerāļa Vlasova līdz Latviešu Leģionam)
Volhovas fronte
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 10:10 | Komentāri # 1
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Vārds Volhovas purvi katram izraisa savas asociācijas. Latviešiem tas saistās ar 19. divīziju (tiesa, tolaik vēl 2. SS Latviešu brigādi), krieviem ar nodevēju – ģenerāli Vlasovu, bet WW2 pētniekiem ar krievu 2. triecienarmijas bēdīgo galu.
Bet sākums bija cerīgs... Pēc 1941. gada 17. septembra Hitlera pavēles, visas vācu tanku daļas (izņemot 39. tanku korpusu) tika pārsviestas uz Maskavu. Arī Tihvinas operācija, kuras mērķis bija savienoties ar Somiem neizdevās, un Vērmahta vienības decembrī bija spiestas atkāpties aiz Volhovas upes.
Japāna, uzmetusi Vāciju, sāka operācijas Klusā okeāna reģionā, kas ļāva Sarkanajai Armijai pārsviest vairākas divīzijas no Tālajiem Austrumiem uz Maskavu un Ļeņingradu.
Ņemot to visu vērā Stavka izstrādāja tā saucamo „ Ļubaņas operāciju”. Tās ietvaros tika speciāli izdalīta Volhovas fronte, kurā bez esošās 4. un 52. armijas tika iekļauta 59.armija un 2. Triecienarmija. Par frontes komandieri iecēla nesen no NKVD cietuma atbrīvoto armijas ģenerāli Mereckovu.
Plāns bija vienkāršs un reāls:

- 52. armijai vajadzēja ieņemt Novgorodu, un pārcirst vācu apgādi Volhovas divīzijām,
- 2. triecienarmijai jāieņem stacija Čašča un tālāk jāuzbrūk Lugai,
- 59. armijai stacijas Siverskaja un Volosovo,
- 4. armijai ar stacijas Tosno ieņemšanu jānogriež atkāpšanās iespēja vācu spēkiem pie Ladogas ezera,
- 54. armijai bija jāsavienojas ar 4. armiju.
Uzbrukumam bija jāsākas 7. janvārī un jau 12. Janvārī bija jābūt ieņemtai Novgorodai un Ļubaņai. Maskava neņēma vērā, ka tikai 30. decembrī bija beigusies Tihvinas operācija, un karaspēks vēl nav atpūties un sakopots jaunam uzbrukumam. Rezultātā 7. janvāra uzbrukums totāli izgāzās. Piemēram 2. triecienarmija pirmajā pusstundā zaudēja 3000 kritušo, bet uz priekšu netika. Interesanti, ka vācu puse šo uzbrukumu 150 km plašā joslā uzskatīja par izlūkošanu ar kauju. Redzot uzbrukuma izgāšanos, Stavka 8. janvāra vakarā to pārtrauca, jaunu uzbrukuma sākumu atbīdot uz 13. janvāri. Sakopojuši spēkus, pēc pusotras stundas ilgas artilērijas viesuļuguns, krievi atjaunoja triecienu visā frontē, tomēr vērā ņemamus panākumus guva vien 52. armija un 2. triecienarmija, kuras 15 km platā joslā pārrāva vācu pozīcijas. Sakarā ar to tika mainīti operācijas mērķi, un par galveno uzdevumu tika izvirzīta Ļubaņas un Tihvinas ieņemšana, un vērmahta spēku pie Ladogas ezera iznīcināšana. Uz 2. triecienarmiju un 59. armiju tika pārsviestas vienības no 4. armijas. Krievi arvien dziļāk lauzās „atvērtajos vārtos”, tomēr arī šajā frontes iecirknī viss negāja tik gludi, jo vācieši turējās visos svarīgākajos atbalsta punktos starp uzbrūkošajām sarkanarmiešu daļām, tādejādi nopietni apgrūtinot to apgādi un pastiprināšanu. Februāra vidū 2. triecienarmija sasniedza Krasnuju Gorku (ciemats un valdošā augstiene ceļā uz Ļubaņu). Ar pēdējiem spēkiem tā tika ieņemta, bet nonākot Ļubaņas pievārtš krievu uzbrukuma triecienspēks bija izsīcis. Dziļi aizmugurē palikušie un joprojām neieņemtie vācu atbalsta punkti bremzēja armijas apgādi. Neskatoties uz draudošajām briesmām, Stavka joprojām pavēlēja turpināt uzbrukumu, bet tas jau bija kļuvis bezzobains. Te nozīmīgu lomu nospēlēja krievu nespēja koordinēt dažādu armiju sadarbību. Tikko 2. triecienarmija bija nokausēta, masīvu uzbrukumu uzsāka 54. armija Ļeņingradas frontē. Pārrāvusi vērmahta aizsardzību, arī tā rāvās uz Ļubaņu, bet nu jau vācieši varēja pārmest liekās karaspēka daļas no 2. triecienarmijas sektora, un arī šis izrāviens drīz vien sāka buksēt.

9. martā uz Volhovas fronti no Maskavas armiju koordinētai sadarbībai tika nosūtīti Stavkas pārstāvji (starp tiem arī ģenerālis Vlasovs), bet moments jau bija nokavēts.
Visu februāri un marta sākumu boļševiki izmisīgi centās iznīcināt atbalsta punktus, bet velti. Vācieši, apzinādamies to nozīmīgumu, turējās sīksti.
15. martā vācieši uzsāka savu ofensīvu , lai pilnībā ielenktu 2. triecienarmiju. Masīvas aviācijas atbalstītas 215. kājnieku un trīs SS divīzijas ( policijas, holandiešu un beļģu) 19. martā aizcirta frontes pārrāvumu pie miesta Mjasnoj Bor. 2. triecienarmija bija ielenkta. Krievi ļoti labi apzinājās kādas briesmas viņiem draud, tāpēc visi spēki tika mesti kaujā, lai atbrīvotu vienīgo apgādes ceļu, tā saucamo Ērikas līniju. Tā bija no apaļkokiem veidota stiga Volhovas purvos (tā saucamais knipeļdambis), un, vācu izbūvēta, šaursliežu dzelzsceļa līnija.
Visu martu 52. un 59. armija centās ar nepārtrauktiem uzbrukumiem pārraut frontes līniju, tādejādi atslogojot 2. triecienarmijas apgādes ceļu (Maskava joprojām pieprasīja turpināt uzbrukumu Ļubaņai), bet nesekmīgi. Marta beigās sākās atkusnis, Volhovas upē izgāja ledus, purvi kļuva nepārejami un 2. triecienarmija lēnām mira badā.
Ģenerālis Vlasovs – Staļina mīlulis, par nāvei nolemtās armijas komandieri kļuva 21. martā. Maskava joprojām pieprasīja turpināt uzbrukumu, lai gan tas bija pēdējais brīdis, kad armiju vēl varēja glābt. Neskatoties uz Stavkas pavēli, Vlasovs mēģināja izlauzt eju pie savējiem. Tas 27. martā daļēji arī izdevās. Krievi ieguva ap 400m – 800m platu eju, pa kuru, zem pastāvīgas ienaidnieka uguns, sāka atkāpšanās manevru. Skats bija baiss! Ērikas stiga bija noklāta sarkanarmiešu līķiem vairākās kārtās. Tanki, kas nāca pēc tam, iestiga kritušo masā. Tankisti ar speciāliem āķiem centās attīrīt kāpurķēdes no līķu gabaliem, paši krisdami par upuriem vācu ugunssienai. Ielenkumā palikušie grauza koku mizu, vārīja viru no zirgu nagiem (paši lopi jau sen bija apēsti), sākās kanibālisms. Turklāt meži bija pilni ar civilajiem, kas glābdamies no kara, bija pametuši apkārtējos ciemus. Visu maiju un jūniju atsevišķas 2. triecienarmijas daļas mēģināja izlauzties pa Ērikas stigu pie savējiem, līdz 25. jūnijā tā tika noslēgta galīgi. Vēl augusta mēnesī atsevišķi karavīri pēc ilgas maldīšanās pa purviem izkļuva no ielenkuma, lai, pēc aculiecinieku teiktā, kā nodevēji tiktu nošauti no vietējiem komisāriem. No ielenkuma izlauzās vien ap 13 – 16 000 kareivju, gūstā nokļuva ap 30 000, bet purvos palika vairāki simti tūkstoši. Pēc šobrīd oficiālajiem datiem operācijas laikā krita, tika ievainoti, vai nokļuva gūstā 308 367 karavīri, tas ir 94,67% no kaujās iesaistīto visu armiju sākotnējā sastāva! Volhovas purvi uz visiem laikiem ieguva apzīmējumu „долина смерти” – nāves ieleja.

Interesanti, ka ap šo pašu laiku nedaudz uz dienvidiem Demjanskas placdarmā bija ielenktas 6 vācu divīzijas, lai arī apgāde bija apgrūtināta, badā neviens nemira. Vēl nedaudz uz dienvidiem Holmas cietoksnī neiedomājami smagos apstākļos cīnijās ģenerāļa Šērera kaujas grupa, bet badā neviens nemira. Te ļoti labi parādās attieksme pret saviem karavīriem dažādām lielvarām. Ja Vācijā 6. armijas zaudējums lika izsludināt valstī sēras, tad Krievijā 2. triecienarmijas iznīcināšana Volhovas purvos, kā arī 29., 33. un 39. armiju bojāeja Vjazmas – Rževas operācijas ietvaros nekad netika pieminētas (tas ir tikai par 1942. gadu, 41. gada katastrofu šeit neaplūkosim).
Grūti spriest, kas pamudināja Vlasovu nesekot 33. armijas komandiera ģenerāļa Jefremova paraugam (viņa 33. armija tika iznīcināta ap to pašu laiku Rževas operācijas ietvaros pie Maskavas), un nenošauties, bet viņa padošanās vāciešiem automātiski visus 2. triecienarmijas karavīrus padarīja par nodevējiem. Līdz pat 1987. gadam Volhovu pārdzīvojušie 2. triecienarmijas karavīri netika uzskatīti par kara veterāniem, viņu mirstīgās atliekas netika pārapbedītas brāļu kapos, viņiem neslēja pieminekļus, viņi vienkārši neeksistēja. Labāk bija nepieminēt Volhovu.
1943. gadā vācu 291. kājnieku divīziju Volhovas purvos nomainīja 2. Latviešu SS brigāde. Sākās topošās 19. divīzijas laiks. Kareivji atcerējās, ka vasarā, kad sausuma rezultātā sāka izžūt bumbu izrautās bedres, tajās atklājās samesto sarkanarmiešu līķu masas. Skats bijis baiss!

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 10:15 | Komentāri # 2
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Vērmahta 291. kājinieku divīzijas 506. pulka fotoarhīvā nozīmīgu lomu ieņem Volhovas bildes. Tās visā pilnībā parāda to, kas tur risinājās 1942. gada pavasarī un vasarā.


Pavasara šķīdonī vienīgā satiksme bija kājām vai jāšus.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!

Komentāru rediģēja Valduha - Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 10:16













 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 10:19 | Komentāri # 3
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Ugunspozīcijās


Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 10:25 | Komentāri # 4
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Dzelzsceļa stigas bija paši nozīmīgākie apgādes ceļi, ap tiem norisinājās pašas smagākās kaujas. Tās centās noturēt par katru cenu.


Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 10:35 | Komentāri # 5
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Vietās, kur GKL (galvenā kaujas līnija) izgāja ārpus purviem varēja ierakties.

bet arī tur ūdens smelšana pavasarī bija neizbēgams pasākums

Protams arī bumbu un artilērijas izrautāsbedres tika izmantotas

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 10:43 | Komentāri # 6
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Zirgi, kas bija galvenie apgādnieki, tika aprūpēti sevišķi rūpīgi

Te redzama krieviem atņemtā tankete, kura tiek izmantota kā vilcējs. Arī latviešu leģionāri atremontēja vairākus vieglos tankus un tanketes, kuras vēlāk veiksmīgi izmantoja.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:07 | Komentāri # 7
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Neskatoties uz purvaino apvidu, bija vietas, kur itin sekmīgi varēja izmantot arī tankus


Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:24 | Komentāri # 8
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Slavenie sprunguļceļi jeb tā dēvētie knipeļdambji, bija neatņemama Volhovas purvu ainava.

Sevišķi attīstīts ceļu tīkls tika izveidots 1943. gadā 2 SS Latviešu brigādes sektorā. Ārpus ceļiem nācās vien brist pa ūdeni.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!

Komentāru rediģēja Valduha - Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:50













 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:28 | Komentāri # 9
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Bunkurus, saprotamu iemeslu dēļ nevis raka, bet būvēja virs zemes.

Tomēr daudzi bija spiesti iztikt ar teltīm

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:38 | Komentāri # 10
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Arī aizsegus GKL nācās veidot no kokiem, kas gan nebija tik droši kā ierakumi

arī jau pieminētie dzelzsceļa uzbērumi veidoja lielisku aizsegu

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:43 | Komentāri # 11
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Visās malās mētājās 2. triecienarmijas pamestā kara mantība


Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:48 | Komentāri # 12
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Sadedzis vilciena sastāvs

Boļševiku ziemas ekipējums

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!

Komentāru rediģēja Valduha - Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:48













 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:53 | Komentāri # 13
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Visur pamesti kara rati...


Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:58 | Komentāri # 14
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Ieroču kaudzes


Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!

Komentāru rediģēja Valduha - Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 11:59













 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 12:02 | Komentāri # 15
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...


Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 12:08 | Komentāri # 16
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Un gūstekņu straumes

Sarkanais komandieris

Un krievu plintnieces

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 12:19 | Komentāri # 17
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Ko, fašisti baro gūstekņus? Kaut kas neticams...

Pirmā karagūstekņu nometne, kura praktiski nebija jāapsargā, jo tā bija vienīgā vieta, kur varēja paēst...

Karagūsteknis beidzot var atbrīvoties no utu pārņemtajām skrandām. Pēc visa spriežot arī utis dzīvojušas pusbadā...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 12:32 | Komentāri # 18
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Bet meži bija pilni ar ievainotajiem, kuri pašu spēkiem vairs nespēja pārvietoties

aizmugurē redzami koku stumbri ar noēstu mizu...
Kā atcerējās dzīvi palikušie, tad vislielākais prieks bijis ieraudzīt vācu karavīru, kas nozīmēja, ka vismaz kaut ko varēs ieēst...

Lūk viņš - padomju dzimtenes nodevējs

Ievainots sarkanarmietis rāpo pa sliežu ceļu...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!

Komentāru rediģēja Valduha - Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 12:34













 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 12:42 | Komentāri # 19
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Šim nepaveicās - vācieši kavējās

Ievainots sarkanarmietis beidzis mokas nošaujoties. Vēl gluži bērns...

Karavīru sejas runā pašas par sevi

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 13:08 | Komentāri # 20
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Te vēl rtijiem ir paveicies, lai arī ievainoti un izbadējušies, bet dzīvi

Tu re ko, fašistiem roka tiek sniegta! Tas nevar būt...

Gūsteknis uzskatāmi rāda pārtikas devas lielumu, ko saņēmis. Manuprāt, īstens Sarkanās Armijas apmelotājs... doma

Eh tu, Dzimteni pret sūda maizes riecienu samainīji...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!

Komentāru rediģēja Valduha - Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 15:17













 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 13:22 | Komentāri # 21
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Tomēr karagūstekņi bija vien pusbēda. Kauju rezultātā apkārtējie ciemi bija iznīcināti,

un civiliedzīvotāji slēpās mežos no kokiem un mizas veidotās nojumēs

Tu re, kārtējā dzimtenes nodevēja atnākusi pie hitleriešiem lūgt ēdienu...

nu vai kauna nemaz nav?

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!

Komentāru rediģēja Valduha - Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 13:28













 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 13:32 | Komentāri # 22
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Tādi nu viņi bija - mazie volhovieši...


Arī šeit otrajā bildē redzami koki bez mizas.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!

Komentāru rediģēja Valduha - Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 14:13













 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 13:42 | Komentāri # 23
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Vīrieši, loģiski, bija iesaukti armijā, tāpēc viņu starp civilistiem nav

Te vācieši bija uzgājuši puisēnu ar zīdaini. Neviena pieaugušā nebija - acīmredzot krituši no kādas nomaldījušās mīnas. Bērniem paveicās, bet varēja arī neatrast...

Nu ja, bērns vēl nesaprot, ka no fašistiem neko nedrīkst ņemt. Nu pats vainīgs...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 14:05 | Komentāri # 24
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Dzelzsceļa līnijas bija stratēģiski nozīmīgas ne vien armijai, bet arī civilajiem, jo pie tām atradās vērmahta daļas - tātad arī pārtika.


Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Ceturtdiena, 05.Septembrī.2013, 14:12 | Komentāri # 25
Stāstnieks

Komentāri: 11608
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Paskatoties šīs bildes, saproti, kāpēc paaudze, kas to piedzīvoja, saka: "Kaut tik kara vairs nebūtu!"

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
Forums » Kara tēma » WW2 » Volhovas fronte (No ģenerāļa Vlasova līdz Latviešu Leģionam)
  • Lappuse 1 no 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Karš Austr... 19.Aprīlī.2024, 16:29 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Te rakstām... 19.Aprīlī.2024, 06:46 rukets Pļāpātuve
Lasīt
Mūsdienu K... 19.Aprīlī.2024, 06:10 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Vērmahta u... 17.Aprīlī.2024, 13:08 Valduha WW2
Lasīt
Video 17.Aprīlī.2024, 05:37 Valduha Humors
Lasīt
Laika apst... 12.Aprīlī.2024, 18:22 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Bildes 06.Aprīlī.2024, 21:46 007 Humors
Lasīt
WWII kāpur... 05.Aprīlī.2024, 08:30 Valduha WW2
Lasīt
Bērzu sula... 03.Aprīlī.2024, 05:46 Valduha Dzērieni
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: nēģis, zed, rukets, Valduha, sālītis, CharlesRek


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024