Otrdiena, 19.Martā.2024, 12:04
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Otto Kariuss Latvijā - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 2
  • 1
  • 2
  • »
Foruma moderators: otomars, Valduha, Meilis  
Forums » Kara tēma » WW2 » Otto Kariuss Latvijā ("Tīģeru" pavēlnieks.)
Otto Kariuss Latvijā
ValduhaDatums: Pirmdiena, 20.Jūnijā.2016, 04:49 | Komentāri # 1
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Leģendārais vācu tankists.



Viens no pazīstamākajiem vērmahta tanku asiem. Karojis 502. Smago tanku bataljona 2. rotā (kara beigās pārdēvēts par 511. Smago tanku bataljonu). Kara sākumā vadījis čehu tanku Pz.38(t)



1943. gadā bataljons tika apbruņots ar smagajiem tankiem Pz.VI "Tiger" (Nr. 217)



Viņa slavenākā tanku kauja notika tieši Latvijā - Maļinovas sādžā pie Daugavpils, un arī Latvijā viņš ieguva savu smagāko ievainojumu. Par šo kauju Otto Kariuss saņēma Ozollapas pie Bruņinieku Krusta.



Nodzīvoja 92 gadus, un mira 2015. gada 24. janvārī.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Pirmdiena, 20.Jūnijā.2016, 05:51 | Komentāri # 2
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Slavenā 22. jūlija kauja, jeb "Kāzas Maļinovkā"

Mana gadagājuma cilvēki droši vien atceras šo jautro padomju laiku filmu ("Kāzas Maļinovkā") par Pilsoņu karu. Tieši ar to man asociējas kauja, kura notika 1944. gada 22. jūlijā pie Daugavpils, un ne tikai sādžas nosaukuma dēļ (Maļinovka). Nacionāli domājošam lasītājam varbūt labāk patiktu tautasdziesma: "Dziedādami, spēlēdami, ienaidnieku uzvarēs!"
Bet tas tā varētu šķist raugoties no malas... ...2 vācu tanki iebrūk šādžā, un kā rotaļādamies sašauj 17 krievu tankus (12 T 34-85 un 5 IS-2)...

Šī kauja ir slavena ar to, ka jau gadiem krievu vēsturnieku vidū tiek lauzti šķēpi ap jautājumu: cik patiesībā bija tanku, kas viņus sašāva, un vai vispār sašāva? Diemžēl neviens neaplūko galveno aspektu, proti, kāpēc tas tā notika? Kā "Tīģeri" pa atklātu apvidu varēja "klusām piezagties" sādžai, kuras pieeju apsargāja 2 T-34nieki? Kāpēc Otto Kariuss, kura rotā bija 8 tanki, uzbruka tikai ar 2, pārējos 6 atstādams rezervē? Ko darīja krievu tankisti? Kāpēc 2 pēdējie krievu tanki IS-2 (jaudīgākā boļševiku kara mašīna, bruņota ar 122 mm lielgabalu) vienkārši aizmuka no kaujas lauka, ļaujot, pakaļ braucošajam "Tīģerim" tos iznīcināt "ar šāvienu pakausī"? Kas vispār tur notika?



Atbildi ver rast, uzmanīgi izlasot, Otto Kariussa atmiņu grāmatu "Tīģeri dubļos".



Pieejamas arī i-neta versijas

Pieejams tikai lietotājiem

Un ne tikai pašas kaujas aprakstu, bet viņa pārdomas par tanku kaujas taktiku Austrumu frontes ziemeļu iecirkņa apstākļos, par "Tīģeru" plusiem un mīnusiem, par krievu tankistu taktiku un kļūdām. Ar vienu vārdu sakot - vērtīga lasāmviela!

Turpinājums sekos...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Svētdiena, 26.Jūnijā.2016, 05:54 | Komentāri # 3
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Kauja.

Daugavpils iecirkni aizstāvēja bēdīgi slavenā Jekelna kaujas grupa (par šī partijas funkcionāra "stratēģiskajām spējām" arī Otto Kariuss ne visai glaimojoši izsakās savā grāmatā). Kamēr galvenie spēki bija koncentrēti uz D no Daugavpils, krievu 5. tanku korpuss deva triecienu 290. divīzijas vāji aizsargātajā frontē uz A no pilsētas.



Vienīgā bruņutehnikas vienība, kas atradās tuvumā bija 502. smago tanku bataljons. Tad nu agri no rīta tas tika pārsviests uz Daugavpili, un saņēma uzdevumu virzīties Izvaltas virzienā, un meklēt pretinieku (informācijas par stāvokli frontē nebija pilnīgi nekādas).



Otto Kariusa 2. rota ar 8 tīģeriem Daugavpilī ieradās pēdējā. Diena bijusi karsta, tāpēc ik pēc 40 min. nācies apstādināt tankus, lai atdzesētu motorus. Vienā no šīm pauzēm pie Naujienas stacijas Kariuss tālu Z sadzirdēja tanku lielgabalu šāvienus. Bija skaidrs, ka krievi ir izrāvušies krietni tālāk uz A, nekā domāja štābā. Tika pieņemts lēmums mainīt virzienu, un doties uz Daugavpils - Rēzeknes šoseju.



Kad viņa tanki to sasniedza rajonā pie Krivāniem, atklājās "bēdu leja" - aizmugures vienības lielā panikā bēga D-pils virzienā. Tātad krievi bija sasnieguši šoseju. Palaiduši garām bēgļu straumi, tanki pagriezās Rēzeknes virzienā. Tika apturēts kāds vientuļš virsnieks, kurš ziņoja, ka nākošajā ciemā esot krievu tanki! Kariuss kopā ar viņu, un savu uzticamāko tanka komandieri Keršeru sēdās apvidus vāģī, lai veiktu uzlūkošanu. Sasnieguši augstieni apm. 1 km no Maļinovkas sādžas, viņi izkāpa, lai novērtētu situāciju. Tanī brīdī no D-pils puses piebrauca motocikls. Tas izrādījās kāda pašgājējartilērijas bataljona ziņnesis. Bataljons bija ieslēgts uz Z no sādžas. Tas mēģinājis ar kauju izlauzties uz D, bet zaudējis 7 tehnikas vienības, un bijis spiests atkāpties (acīmredzot, šīs kaujas troksni Kariuss arī bija saklausījis pie Naujienas stacijas). Tad nu ziņnesis sūtīts pa apkārtceļiem uz D-pili pēc palīdzības, bet tur vairs neesot atradis nevienu bruņutehnikas vienību.
Binoklī varējis labi redzēt, ka sādža ir pilna ar tankiem. 2 T-34 bija novietoti tās D malā, lai piesegtu ceļu no D-pils. Kaujas plāns bija vienkāršs, bet pārdrošs: 6 tankiem Ninštedta vadībā jāpaliek aiz augstienes, bet Kariuss un Keršers uzbruks Maļinovkai, pie kam Kariuss brauks pirmais, bet Keršeram no aizmugures jāparūpējas par abiem T-34niekiem, kuri atrodas sardzē. Sākoties kaujai, Ninštedta grupai lēnām jāvirzās pār augstieni, un jāpiesedz abi "Tīģeri"gadījumā, ja krieviem ierodas papildspēki.



Keršers sekoja Kariusam ar apm. 150 m atstarpi. Tikko krievu sardzes tanki sāka griezt savus stobrus viņu virzienā, tā Keršera tanks apstājās un abus iznīcināja. Ideja bija vienkārša - Kariusa tanks, kurš brauca pa priekšu, varēja, neapstājoties un nezaudējot laiku, iebrukt sādžā. Kauja aizņēma ne vairāk kā 15 minūtes. Pārsteigtie krievi tika iznīcināti. Pēdējie divi tanki metās bēgt A virzienā, bet necik tālu netika.

"Tīģeru" kaujas taktika.

"Tīģeru" pielietojums Austrumu frontes Z sektorā atšķīrās no to izmantošanas dienvidos. Sakarā ar purvaino un mežaino apvidu, tie varēja pārvietoties vienīgi pa ceļiem, tāpēc lielu tanku spēku plaši manevri nebija iespējami. Kariuss uzsver, ka jebkuram uzdevumam pietika ar vienu rotu. Visa bataljona iesaiste varēja izraisīt tikai liekus sastrēgumus un liekus zaudējumus, kas pierādījās Ļeņingradas frontē. Turklāt, svarīgi bija atstāt piesegšanas rezervi! Arī kaujā par Maļinovku viņš iesaistīja tikai divus tankus, jo sādža būtībā sastāvēja no vienas ielas. Pārējie tika atstāti rezervē, lai, gadījumā, ja krieviem ierodas papildspēki, tie varētu iesaistīties kaujā ar tiem. Viņš atzīst, ja krievi kādus 6 tankus būtu novietojuši aiz sādžas, cīņas iznākums varētu būt pavisam cits...
Svarīgs moments bija tanka komandiera darbība. Viņa tankiem komandiera lūka kaujas laikā allaž bija atvērta, jo pārredzēt visu apvidu no iekšpuses nebija iespējams. Tā arī esot bijusi krievu vājā vieta, ka viņu tankiem lūkas allaž bijušas ciet, līdz ar to redzamība stipri ierobežota.
Bet galvenais "trumpis" bija tanka apkalpes profesionalitāte! Lai cik laba tehnika, slikti apmācītas komandas rokās tā bija vienīgi "braucošs zārks". Kā vēlāk izrādījās, lielākajai daļai krievu tankistu šī bijusi pirmā sastapšanās ar "Tīģeriem", diemžēl arī pēdējā...

Turpinājums sekos...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Pirmdiena, 27.Jūnijā.2016, 09:28 | Komentāri # 4
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Sašauto tanku skaits.

Šis ir jautājums, par kuru notiek visasākās diskusijas, lai arī, manuprāt, tas ir otršķirīgs jautājums. Grāmatā minētie 22 tanki (17 T-34-85 un 5 IS-2), acīmredzot, ir neapzināta kļūda, kas radusies no bataljona komandiera majora Švanera atskaites par visa bataljona iznīcināto tanku skaitu (17 T34-85 un 6 IS-2). Kāpēc? Visupirms pats Kariuss atzīstas, ka īsti nezin, cik uz viņa rēķina ir sašauto tanku. Turklāt viņš allaž uzsvēris, ka nepiekrīt tanku skaita nozīmīgumam. Pēc Kariusa domām daudz grūtāk bijis sašaut krievu prettanku lielgabalus, jo tie allaž bijuši labi nomaskēti, un atklājami tikai pēc tam, kad pirmie atklājuši uguni. Sev Maļinovkas kaujā viņš pieskaita 10 tankus. Tātad, ja skaitlis 22 būtu apzināti rakstīts, tad lielāki nopelni tiktu otra tanka komandierim Keršeram. Pēc Majora Švanera atskaites Maļinovkā iznīcināti 17 tanki (12 T-34-85 un 5 IS-2). Šis skaits visdrīzāk arī ir īstais, jo sādža vēl vairākas dienas palika vācu rokās, tankus apskatīt brauca arī augstāki virsnieki, no kuriem būtu grūti noslēpt patieso skaitu. 1 IS-2, kurš nebija sadedzis, pat bija plānots aiztransportēt uz D-pili, lai pēc tam nogādātu Berlīnē sīkākai izpētei, kas tomēr netika īstenots.
Krievu puse savus argumentus balsta uz norakstīto tanku akta, kurš tika sastādīts jau augustā:

Сгорели танки
Т-34/85:
1. №410 корпус №Г-4060530 двигатель № Е-404177
2. №420 корпус №Г-4060491 двигатель № Е-404440
3. №450 корпус №Г- 46514 двигатель № 405601
4. №452 корпус № 46437 двигатель № 4051154
5. №466 корпус № 46361 двигатель № 4051094
6. №472 корпус № 46483 двигатель № 405369
7. №473 корпус № 46442 двигатель № 404631
8. №475 корпус № 46361 двигатель № 405512
ИС-2:
9. №41 корпус № 40491 двигатель № 405538
10.№44 корпус № 40535 двигатель № 4041183
11.№45 корпус № 40362 двигатель № 405544
12.№28 корпус № 405114 двигатель № 405894
13.№29 корпус № 40563 двигатель № 405540



Dzeltenie rombi ir T-34-85, violetie IS-2 ar zaļo aplīti apvilktais, iespējams, iznīcināts 24. jūlijā, lai gan abi tālākie "isi" atbilst Kariusa pieminētajiem diviem tankiem, kuri mēģināja aizmukt A virzienā. Lieta tāda, ka šeit runa iet tikai par norakstītajiem tankiem. Ne jau visi izdega. Piemēram nav atzīmēti abi pie sādžas priekšas sašautie T-34-85



Pilnīgi loģiski, ka tanki, kurus varēja remontēt, netika norakstīti.
Bet lai jau paliek, arī 13 tanki ir apkaunojoši daudz, tāpēc tiek mēģināts daļu pierakstīt nosprostotajam pašgājējlielgabalu bataljonam. Dīvaini, ka bataljona atskaitē nekas, izņemot 7 zaudētas tehnikas vienības nav minēts...
Jāpiemin, ka pretēji apgalvojumiem, Kariusa uzbrukuma laikā krievu tanki necīnījās ar minēto bataljonu. Izlaušanās mēģinājums notika vairākas stundas pirms tā.
Interesanti palasīt abu krievu iesaistīto vienību (41. tanku brigāde un 48. Gvardes smago tanku pulks) atskaites:

22.07.44 г. 48 Гв.ТТП: (48. Gvardes smago tanku pulks)
22.07. полк продолжает выполнять поставленную задачу по овладению шоссе и ж. дорогой Двинск-Резекне.
В 12.00 из района Малинова противник открыл организованный огонь из танков и самоходных орудий. Полк, укрывшись в складках местности, выступил в огневой бой с противником. В воздухе активно действовала авиация противника.
В результате бомбардировки авиации и обстрела артиллерией танков противника полк понес потери: сгорело - 5 танков. Полк был выведен из боя и встал в засаду в лесу, что юго-восточнее Малинова.
Потери, нанесенные противнику: уничтожено 4 танка, 2 самоходных орудия, 10 ПТО. Подожжен склад с боеприпасами, уничтожено до 50 человек солдат и офицеров противника.
(Ф. 3404, оп. 1, д. 102, л.55-56)

22.07.44 г. 41 ТБР: (41. tanku brigāde)
...Однако, в пути следования к месту выполнения задачи группа подверглась активному воздействию авиации противника, уничтожившей танки этой группы. Такому же налету подверглись танки, расположенные на шоссе в районе Малиново.

Kā redzams, tajās "palīgā tiek piesaukta arī vācu aviācija...

Vēl aktuāls jautājums ir par krievu majoru, kurš pametis vienu no sašautajiem IS-2, kuri centās aizbēgt, bet pie sagūstīšanas mēģinājuma nošāvies. Acīmredzot, tas bijis gvardes leitnants Romazanovs (Гв. л-т. Ромазанов Г.Р Командир взвода ТР Убит 22.07.44 г.(д.Малиново)), tanka komandieris, kura leitnanta uzplečus vācieši kļūdaini sajauca ar majora, bet gvardes nozīmi ar Ļeņina ordeni...

Nobeigumā gribēt citēt fragmentu no Urālu brīvprātīgo tanku korpusa 63. gvardes tanku brigādes veterāna Žeļeznova atmiņām par "Tīģeriem":

«…Пользуясь тем, что у нас 76-мм пушки, которые в лоб могут взять их броню только с 500 метров, они стояли на открытом месте. А попробуй подойди? Он тебя сожжет за 1200-1500 метров! Наглые были! По существу, пока 85-мм пушки не было, мы, как зайцы, от «тигров» бегали и искали возможность как бы так вывернуться и ему в борт влепить. Тяжело было. Если ты видишь, что на расстоянии 800-1000 метров стоит «Тигр» и начинает тебя «крестить», то, пока водит стволом горизонтально, ты еще можешь сидеть в танке, как только начал водить вертикально – лучше выпрыгивай! Сгоришь! Со мной такого не было, а вот ребята выпрыгивали... ...Ну а когда появился Т-34-85, тут уже можно было выходить один на один…» Skaudri...

Turpinājums sekos...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Otrdiena, 28.Jūnijā.2016, 05:37 | Komentāri # 5
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Par matu no nāves...

1944. gada 24. jūnijs varēja kļūt liktenīgs "Tīģeru pavēlnieka" dzīvē. Viņa rota saņēma pavēli veikt izlūkošanu rajonā uz ZA no Daugavpils - Rīgas šosejas iepretim Līksnai.



Par cik apvidus vāģis bija izgājis no ierindas, Kariuss saviem tankiem pa priekšu brauca ar sanitārās daļas motociklu. Par cik visi tiltiņi pār upītēm bija sagatavoti spridzināšanai, viņš pie katra no tiem atstāja pa savam vīram drošības nolūkā, lai kādas kļūdas dēļ rotai netiktu nogriezts atpakaļceļš.
Liktenīga izrādījās Kokinišķu sādža apm. 7 km uz ZA no Līksnas.



Kad savu pēdējo divu tanku priekšgalā viņi tuvojās sādžai (pārējie tika atstāti svarīgāko ceļu krustojumos), tā likusies aizdomīga, jo nebija redzams neviens cilvēks. Vienība, ne mirkli nezaudējot modrību, izbrauca cauri ciemam, bet viss palika kluss.



Atstājis abus "Tīģerus" piesegt sādžas Z malu,



Kariuss nolēmis vēl pabraukt pa taku līdz tuvējai augstienei, lai aplūkotu netālo mežu.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Otrdiena, 28.Jūnijā.2016, 06:10 | Komentāri # 6
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...


Aiz augstienes parādījies mājas jumts. Pēkšņi motocikla vadītājs iesaucies: "Mājā krievi!" Tanī brīdī atskanējuši šāvieni. Viena no lodēm ievainoja Kariusu gurnā. Nolekuši no braucamā, abi metušies atpakaļ. Par cik ievainojuma dēļ Kariuss varēja vien rāpot, viņš sauca motociklistam, lai tas skrienot pēc tankiem. Apšaudei turpinoties, viņu mugurā trāpīja vēl trīs lodes. Pēc brīža Kariuss izdzirdēja saucienu : "Ruki verh!" Viņu bija ielenkuši trīs sarkanarmieši - oficieris ar diviem karavīriem. Tanī brīdī parādījās viņa tanks. Abi krievi tūliņ aizmuka, bet oficieris raidīja viņa virzienā trīs pistoles šāvienus. Laimīgas sagadīšanās dēļ divas lodes aizlidoja garām, tomēr trešā trāpīja kaklā. Ar biedru palīdzību Kariuss uzrausās uz tanka, un vienība traucās atpakaļ. Izrādījās, ka arī pārējās sādžas mājās slēpušies sarkanarmieši, jo braucot caur ciemu apkārt spindza lodes. Par laimi neviena viņu neķēra.
Brīnumainā kārtā Kariuss izdzīvoja, lai gan Maskavas radio jau izsludināja viņa nāvi. Arī oficieris, kuram vajadzēja viņu nošaut, paguva saņemt Padomju Savienības Varoņa zvaigzni! Kariusu bija atpazinuši pēc viņa nozaudētās virsnieka planšetes...

Nobeigumā būtu vērts pieminēt, ka šis fakts varētu celt Kokinišķu sādžas mājas "Zviedri Kokinišķi" pievienoto vērtību.



Saimnieks, ja vien uzzinās šo informāciju, varēs stāstīt viesiem, ka tieši no viņa mājas loga pirms 72 gadiem tika ievainots slavenais vācu tankists Otto Kariuss!
Tā, ka, ja gadās būt tanī pusē, padalieties informācijā... :)

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
MuitnieksDatums: Otrdiena, 28.Jūnijā.2016, 16:40 | Komentāri # 7
Cienījams cilvēks
Komentāri: 1720
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Balvu ielāde ...
Labdien! Valduha Tu izlaidi vienu epizodi, lūk apraksts un tas nav Maļinovkas sādžā: Одну трудность все же еще нужно было устранить с пути. Дорога не была видна с места расположения роты. На обратном пути мы поискали и нашли подходящую переправу. Мы осторожно переправились на танках через речку.
Все прошло хорошо для первых шести "тигров", но седьмой танк погрузился по корпус, и лишь с большим трудом удалось его освободить, подавая назад. Поэтому казалось разумным не направлять два оставшихся танка вброд через речку.
Наших шести пушек было бы достаточно для того дела, за которое мы взялись. Позднее я порадуюсь тому, что оставил эти два "тигра" на ближней стороне берега реки. Они нам понадобились, чтобы помочь участвовавшим в операции шести машинам снова переправиться через речку. Время поджимало, и мне пришлось как можно скорее вывести шесть "тигров" на позицию за небольшой возвышенностью. Они были установлены таким образом, чтобы иметь сектор обстрела на дороге, на которой мы ожидали русских. Позиция была прекрасно замаскирована моими танкистами.
Затем командиры танков поднялись на возвышенность. Я обрисовал им, как проходила дорога. Со своего места мы контролировали ее на протяжении примерно в два-три километра. Она скрывалась за подъемом слева от нас.
Если русские действительно собирались появиться, то нам нужно было дать их первому танку подойти прямо к этой возвышенности, прежде чем открывать огонь. Сделав так, мы могли накрыть большинство машин противника. Это был только вопрос выдержки и дисциплины, чтобы никто не открыл огонь слишком рано. Но мы, слава богу, проделывали это уже столько раз, что должно было получиться. Секторы обстрела были обозначены во всех подробностях. Однако при этом важно было только, чтобы левый "тигр" стрелял в первый русский танк, а правый [207] "тигр" -- в последний. Все "тигры" должны были открывать огонь одновременно по моей команде.
Я сел к Кершеру в качестве радиста, поскольку моя машина была одной из тех двух, которые мы не взяли с собой при форсировании реки. Кершер был крайний слева. В случае везения все прошло бы точно как на полигоне. Я был рад за лейтенанта Нинштедта, который изо всех сил старался поймать, наконец, в свой прицел танки противника.
Мы пребывали в состоянии ожидания примерно в течение последующего получаса. В таких ситуациях минуты становятся вечностью. Наконец, мы заметили на востоке клубы пыли. Если это не были наши товарищи из других рот, то это должны были быть русские. Через оптический прицел я вскоре смог распознать, что это были медленно приближающиеся танки.
Наши надежды оправдались. Русским ничего не было известно о неудаче своего передового охранения, потому что пехота сидела на танках, пушки были в походном положении, а русские двигались маршем по дороге за линией фронта. Мы также могли различить грузовики между танками. Они, скорее всего, перевозили топливо и боеприпасы.
Неприятель двигался мимо нас, прямо перед нашим взором, будто на параде. До него было не более километра. На каждом танке сидели и стояли от 10 до 15 солдат. Они и не подозревали, что мы залегли и поджидаем их тут.
Первый русский танк уже готов был скрыться за спасительной высотой, и я дал приказ открыть огонь. То, что потом произошло, заставляет сильнее биться сердце каждого танкиста. Я был настолько возбужден, что выпрыгнул из танка, чтобы лучше видеть представление.
Паника царила невообразимая. Из русского танка не было сделано ни единого выстрела. Естественно, нам некогда было тратить время на разбегавшуюся русскую пехоту.
После того как было покончено со всеми машинами, не было видно ни одного русского. Солдаты, застигнутые врасплох на танках, успели ускользнуть в поля. Горела [208] вся колонна машин. Некоторые грузовики перевернулись. Ни одной машине не удалось избежать попадания. К тому времени, как русские поняли, откуда шла стрельба, все машины уже были подбиты -- поистине жутко завораживающее зрелище! Перед нами горели и дымились 28 танков. Каждый миг взрывались топливные баки танка; с грохотом рвались боеприпасы, так что срывало башни. Мы сделали большое дело. Я был твердо убежден в том, что мы дали русским пищу для размышлений. Этого, конечно, будет достаточно, чтобы гарантировать нам несколько спокойных ночей.
Par šo sašauto tehniku nekas nav minēts padomju atskaitēs un ja palasa atskaiti par zaudējumiem pie Maļinovkas, tad nekas īpašs nav noticis, kā to izplata fašistu propaganda.
 
ValduhaDatums: Trešdiena, 29.Jūnijā.2016, 12:28 | Komentāri # 8
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Quote Muitnieks ()
Labdien! Valduha Tu izlaidi vienu epizodi, lūk apraksts un tas nav Maļinovkas sādžā

Šo epizodi līdz šim neminēju, jo nav īstas skaidrības, kur tas notika. Visās diskusijās tiek pieminēta sādža Barsuki, bet man personīgi par to ir šaubas. Lieta tāda, ka pats Kariuss sādžas nosaukumu nepiemin. Barsuki nāk no bataljona komandiera majora Švanera atskaites, kas, kā jau visas atskaites, tika rakstīta štābā jau kādu laiku pēc kaujas. Kariuss precīzi min attālumus, kurus veica rota - apmēram 10km pa ceļu līdz sādžai, tad vēl 4km līdz lielceļam, kuru izmantoja krievi. Apšaubīt viņa spējas tos precīzi noteikt, būtu nekorekti, jo epizodēs ar Maļinovku un Kokinišķiem viss sakrīt. Barsuki no Maļinovkas atrodas vien nepilnus 7km... ...ir vēl arī citas neatbilstības...



Nedaudz vēlāk ielikšu pārspriedumus arī par šo epizodi...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Trešdiena, 29.Jūnijā.2016, 22:39 | Komentāri # 9
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Krievu atskaites.

Ja apskatām Sarkanās Armijas aktu par Maļinovkas apkārtnē norakstītajiem sadegušajiem tankiem, varam spriest par krievu atskaišu ticamību.

41. Tanku brigādes atskaite par 20.-24. jūliju:

1. 21.07.44. Т-34, 3-й батальон. Попадание снарядов противника. Мехвод убит.
2. 21.07.44. Т-34, 3-й батальон. Попадание снаряда противника. Командир танка убит, мехвод, радист, командир орудия - ранены.
3. 20.07.44. Т-34, 3-й батальон. Попадание снарядов противника. Командир машины и башнер - убиты, мехвод и радист - ранены.
4. 22.07.44. Т-34, 3-й батальон. Попадание снарядов противника. Командир машины и мехвод - убиты.
5. 21.07.44. Т-34, 3-й батальон. Попадание снарядов противника.
6. 22.07.44. Т-34, 1-й батальон. Попадание снаряда противника в правый борт против топливного бака. Расположен 400м к востоку от Малиново. Экипаж погиб.
7. 23.07.44. Т-34, 3-й батальон. Попадание снарядов противника. Командир машины ранен, остальные убиты.
8. 22.07.44. Т-34, 1-й батальон. Попадание снарядов в люк механика водителя и в правый бок против масленного вала. Расположен 300м к востоку от Малиново. Мехвод ранен, остальные живы.
9. 24.07.44. Т-34, управление бригады. Прямое попадание снаряда в моторное отделение. Мехвод убит, башнер и радист ранены, командир танка - здоров.
10. 24.07.44. Т-34, Управление бригады. Сожжен прямым попаданием снаряда в кормовую часть танка. Командир машины ранен, остальные живы-здоровы.
11. 24.07.44. М-3-С, 2-й батальон. Прямое попадание двух снарядов в башню и бак. Командир танка убит, мехвод - без последствий, остальные ранены.
12. 24.07.44. Т-34, 1-й батальон. Попадание 2-х снарядов в башню. Расположен д. Грейзас Тильтс. Экипаж жив.
13. 24.07.44. М-3-С, 2-й батальон. Прямое попадание снаряда. Командир танка тяжело ранен, остальные сгорели в машине.
14. 23.07.44. Т-34, 3-й батальон. Попадание снарядов противника. Механик-водитель ранен, командир танка - убит.
15. 23.07.44. Т-34, 3-й батальон. Попадание снарядов противника. Командир танка убит, остальные - ранены.
16. 21.07.44. Т-34, 3-й батальон. Попадание снарядов противника. Мехвод, командир башни, радист - убиты.
17. 21.07.44. Т-34, 3-й батальон. Попадание снарядов противника. Весь экипаж сгорел.
18. 23.07.44. Т-34, 1-й батальон. Попадание снаряда в правый борт. Экипаж жив.
19. 23.07.44. Т-34, 2 батальон. Попадание снарядов в башню и правый борт.

(dzeltenie rombi T-34-85, zaļie M3 Lee, violētie IS-2 (tie šajā atskaitē nav iekļauti, jo piederēja 48. Gvardes smago tanku pulkam))

Kaujas Maļinovkā notika 22. jūlijā, bet uz D no tās (Kokini-Krivāni) 24. jūlijā. Savukārt dokumentos parādās gan 23. jūlijs, gan 21. un 20. datums, kad krievi atradās vismaz 50 km uz A.
Interesi rada arī tanki T-34 ar akta Nr. 9. un 10. (kartē apvilkti ar sarkanu aplīti). Abi iznīcināti ar lādiņa trāpījumu aizmugurē, no kā var izsecināt, ka kaujas laikā pagriezuši ienaidniekam muguru, kas, savukārt, liecina par ekipāžas profesionalitāti vai vienkārši paniku. Turklāt abi ir bijuši komandējošie tanki (Управление бригады). Vācu spēki atradās Krivānos un uz šoseja pie tilta pāri Līksnas upei.
Kā jau minēju, tie ir norakstītie (sadegušie) tanki, bet bija arī tādi, kurus varēja remontēt.

5. tanku korpusa atskaite par 41. tanku brigādes darbību 22. jūlijā.

...Применяя широкий маневр и обойдя труднопроходимые участки местности в 13.30. 22.7.44 г. овладела Малинова, перерезав шоссе Режица - Двинск - важнейшую коммуникацию, связывающую Режицкую группировку противника с Двинской. По овладении Малинова был выслан РО для захвата ст. Залуми.
Почувствовав реальную угрозу коммуникациям, противник спешно подбросил с направлений Шпоги, Двинск, сильные группы противотанковой и самоходной артиллерии, до двух полков пехоты 83 и 229 пд и при содействии авиации контратаками уничтожил вышедшие танки на шоссе и оттеснил 41 тбр из Малинова в район Дербаки. Высланный РО для захвата ст. Залуми не имея поддержки пехоты был уничтожен противотанковой артиллерией и авиацией противника...

Kā redzams, korpusa atskaitē Maļinovkā bez aviācijas un stiprām tanku un artilērijas vienībām, parādās arī 2 kājnieku pulki... :)

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Piektdiena, 01.Jūlijā.2016, 05:18 | Komentāri # 10
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Krievu žurnālista saruna ar Otto Kariusu 2014. gadā:
Pieejams tikai lietotājiem

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Piektdiena, 01.Jūlijā.2016, 09:58 | Komentāri # 11
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
"Operācija Barsuki".

Aplūkosim mīklaino uzbrukumu krievu militārajai kolonnai, kas notika vakarā pēc Maļinovkas operācijas, itin kā pie sādžas Barsuki.
Kariuss savā grāmatā raksta, ka, saskaņā ar dokumentiem, kuri tika atrasti pie viena no krievu virsniekiem, tika gaidīti papildspēki, lai turpinātu uzbrukumu Daugavpilij. Viņš ar savu rotu devās uz A, lai atrastu lielāku ceļu, kuru izmantojuši krievi. Pēc kartēm spriežot, tam bija jāsavienojas ar Rēzeknes šoseju kādus 10 km uz Z no Maļinovkas.



Savukārt 5 tanku korpusa atskaitē minēts, ka pēc Krivošejevas sasniegšanas, 41. tanku brigāde veica plašu manevru, lai apietu grūti pārvaramo apvidu, un ieņēma Maļinovas ciemu.
(В последующем, безостановочно преследуя противника и сбивая его заслоны, продолжала продвигаться на Кривошеева. Применяя широкий маневр и обойдя труднопроходимые участки местности в 13.30. 22.7.44 г. овладела Малинова, перерезав шоссе Режица - Двинск - важнейшую коммуникацию, связывающую Режицкую группировку противника с Двинской.) Tas izslēdz iespēju, ka tanki ienāca no A caur Barsuku sādžu, arī Kariuss tādā gadījumā nebūtu spiests meklēt viņu izmantoto ceļu.
Ja apskatāmies pirmskara kartē, tad redzam trīs iespējamos maršrutus:

maz ticams, jo apvidus līdz mežam ir purvains, turklāt krievi, vēl nesasnieguši šoseju, būtu uzdūrušies vācu pašgājējlielgabalu bataljonam, kuram, pēc visa spriežot, vajadzēja atrasties tajā rajonā.

šie varētu būt reālākie maršruti.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Piektdiena, 01.Jūlijā.2016, 10:30 | Komentāri # 12
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Tālāk Kariuss raksta, ka galamērķi izvēlējies pats, tas bijis ciems apmēram 10 km no Maļinovkas pa ceļu. Ja papētam kartē, tad vienīgās sādžas, kuras daudzmaz atbilst attālumam (7km) ir Barsuki un Janciški.



Tālāk viņš min nelielu upīti, kura tecēja aiz ciemata virzienā uz Z, un radīja grūti pārvaramu šķērsli. Aiz Barsuku sādžas tādas nav (pēckara kartē redzams meliorācijas grāvis, kurš uz D ietek Līksnā.



Savukārt, aiz Jančiskiem tek mazā Muha, kura daudzmaz atbilst aprakstam.


Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Piektdiena, 01.Jūlijā.2016, 10:39 | Komentāri # 13
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Tālāk ar apvidus vāģi veikti kādi 4 km līdz lielceļam, uz kura bija redzamas tanku kāpurķēžu atstātās pēdas. Aplūkosim variantus no abiem iespējamajiem izejas punktiem:

pēc kartes līdz ceļam iznāk 2,7 km

pēc kartes līdz ceļam 3,8 km, kas ir tuvāk minētajiem 4 km, BET tādā gadījumā, tankiem atrodoties slēpnī, paliek neaizsargāts labais flangs (zilais aplis). Zinot Kariusa taktiku, viņš to NEKAD nepieļautu. Turklāt tankus, visticamāk, sadzirdētu no Krivošejevas sādžas, kura atradās krievu rokās. Dotais, boļševiku izmantotais, ceļa posms neatbilst arī tālākajam kaujas aprakstam.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Piektdiena, 01.Jūlijā.2016, 11:01 | Komentāri # 14
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Tagad aplūkosim iespējamā slēpņa vietu. Tai lieliski atbilst augstienes pie "Markitantu" mājām.

ar sarkanajiem apļiem apzīmētas augstienes, kuras aizsedz ceļu, un pirms kurām vajadzēja sašaut pirmo tanku

attālums līdz ceļam ap 1km (grāmatā nepilns km)

kontrolētā ceļa posms 2 km (grāmatā 2-3 km)

Ja papēta pēc kartes, tad šis ir vienīgais ceļa posms, kurā sakrīt gan pārvaldāmais ceļa garums, gan augstiene, aiz kuras ceļš nozūd. Protams, tie ir tikai mani, pie rakstāmgalda sēdoša "gudrinieka" spriedelējumi. Daudz vairāk varētu izsecināt, apmeklējot minētos objektus uz vietas, bet gan jau kādreiz... :)

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Piektdiena, 01.Jūlijā.2016, 11:57 | Komentāri # 15
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Pati kauja bija īsa, un kā pēc grāmatas: īsi pirms augstienes, aiz kuras nozuda ceļš, tika sašauts pirmais tanks, un pēdējais. Pārējiem vairs nebija izredžu... Slēpnī atradās 6 "Tīģeri", vēl divi palika pie minētās upītes, kura tecēja aiz sādžas, lai piesegtu tankus atpakaļceļā, kad tiem nācās to šķērsot pa braslu.
Jautājums ir, kas tā bija par kolonnu, kuru Kariusa rota iznīcināja. Grāmatā tiek minēti tanki, degvielas vedēji un kravas mašīnas, bet beigās piesaukti 28 tanki??? Bataljona komandierim Kariuss ir pieteicis 2 tankus, kas arī ir ierakstīti majora Švanera atskaitē (kā pats Otto min intervijā, cik pieteica, tik arī reģistrēja, ja vien iznīcinātā tehnika neatradās vācu kontrolētajā teritorija, kur to varēja pārbaudīt). Krievu puse atzīmē zaudētus 2 pašgājējlielgabalus САУ 76



Acīmredzot tā bijusi 28 transporta vienību kolonna ar pāris pašgājējlielgabaliem, degvielas vedējiem, munīcijas un strēlnieku pilnām smagajām mašīnām. Tādā gadījumā "28" tanku pieminēšana nav saprotama. Skaidrību varētu ieviest teksts oriģinālvalodā, jo, iespējams, vārds "tanki" radies tulkojumā... Maz ticams, ka Kariuss sacerētu pasakas, vēl jo vairāk tāpēc, ka minētajā kaujā viņš piedalījās radista - komandiera lomā, dodams pavēli, kad atklāt uguni. Viņa paša tanks palika pie sādžas. Jāņem vērā, ka dzīvi pēc kara bija arī abi viņa uzticamākie tanku komandieri Keršers un Ninštedts, ar kuriem Kariuss uzturēja kontaktus (Keršers pat dienēja Bundesvērā), un kuri ņēma tiešu dalību minētajā kaujā.
Kā redzams - jautājumu daudz. Diemžēl krievu žurnālists intervijā neiedomājās neko tuvāk pavaicāt ne par Maļinovku, ne "Barsuku operāciju"... Varbūt kādreiz gadīsies pabūt tajā rajonā, un novērtēt apvidus īpatnības, varbūt kādam ir cita informācija?

Jautājums paliek atklāts...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Piektdiena, 01.Jūlijā.2016, 18:28 | Komentāri # 16
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Kariusa viedoklis par "Tīģeri"

Pēc viņa domām, tas bijis labākais WWII laika tanks. Tanka kaujasspējas nosaka 4 elementu kopums:
-manevrētspēja
-bruņojums
-bruņu biezums
-ekipāža

Manevrētspēja.
"Tīģeris", neskatoties uz milzīgo svaru (60t brutto), bija vadāms tik pat viegli kā automašīna. Pateicoties hidraulikai, tā sviras bija kustināmas bez jebkādas piepūles. Lai veiktu pagriezienu, tas nebija jāaptur. Torni grieza ar 1 pedāļa palīdzību, spiežot uz priekšu vai atpakaļ, atkarībā no tā, uz kuru pusi vajadzēja. Jo stiprāk spiež, jo ātrāk griežas. Pieredzējis vadītājs to varēja pagriezt un apstādināt pret vajadzīgo punktu bez papildus korekcijas. Jāatzīmē, ka šis tanks bija paredzēts kā kājnieku atbalstītājs gan uzbrukumā, gan aizsardzībā, galvenokārt, lai iznīcinātu pretinieka tankus un artilērijas iekārtas. Tāpēc runāt par tā spēju ar pilnu bāku nobraukt vien 110-120 km ir lieki.

Bruņojums.
88mm KwK 36 L/56 lielgabals bijis pietiekams, lai iznīcinātu jebkuru krievu tanku. Tam bija atsitiena bremze un elektriskā lādiņa aizdedze -nepieciešams nospiest vien pogu. Izcilā optika ļāva bez pūlēm precīzi trāpīt 1500 m tālā mērķī, bet ar atkārtotu šāvienu iznīcināt pat 2 km tālus objektus.

Bruņu biezums.
No priekšas tanks bija nesašaujams. Negriezt pretiniekam sānus, bet vēl jo vairāk muguru, bija vadītāja un komandiera profesionalitātes jautājums.

Ekipāža.
Tās sagatavotības pakāpei bija jābūt labā līmenī, bet vadītāja - ļoti augstā līmenī, jo sarežģītā uzbūve prasīja prasmīgu apiešanos. Par to Kariuss vēlreiz pārliecinājās kara beigās Rietumu frontē, kad viņa komandētajā Jagdtiger vienībā lielākā daļa tehnikas bija jāuzspridzina pēc tam, kad slikti apmācīti vadītāji to bija "nokāvuši".

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Svētdiena, 03.Jūlijā.2016, 05:20 | Komentāri # 17
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
"Tīģera" vājās vietas.

Protams, ka tankam, sevišķi pirmajiem modeļiem, bija savi trūkumi (bērnu slimības), kurus Kariuss izbaudīja arī uz savas ādas. Pirmais un nopietnākais - komandiera lūka. Pirmajiem tankiem tā bija piemetināta pie torņa, un vērās uz augšu kā katla vāks.



Pirmkārt, tā bija redzama jau pa lielu gabalu. Ja pa vāku trāpīja šķembu lādiņš, ko krievi, atklājuši šo nepilnību, allaž centušies darīt, šķembu krusa sabira komandierim uz galvas. Lādiņa trāpījums pašam tornim, norāva to metinājuma vietā nost. Kariuss to pieredzēja vienā no kaujām, kad tikai nejaušība glāba viņa dzīvību. Braucot kārtējā uzdevumā, viņš kā allaž, izbāzis galvu, uzmanīgi pētīja apkārtni. Izvilcis cigareti, viņš pieliecās, lai no radista, vai strēlnieka (tik smalki vairs neatceros) šķiltavām aizsmēķētu. Tanī brīdī krievu prettanku lielgabala lādiņš trāpīja tieši pa torni, noraudams to nost. Tikai laimīgās cigaretes dēļ, viņa galva neaizlidoja tam līdzi... (Šito vajadzētu uzrakstīt uz cigarešu paciņām: "Smēķēšana ir kaitīga veselībai, BET var glābt jūsu dzīvību!") :)
Vēlākiem modeļiem lūka jau tika iestrādāta tornī, bija zemāka, un nobīdījās uz sānu, kā kanalizācijas lūkas vāks.


Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Svētdiena, 03.Jūlijā.2016, 05:38 | Komentāri # 18
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Otra nopietnākā problēma bija tā riošā daļa. Tankam bija 4 asis ar trim balansieriem (nezinu vai latviski pareizi (balsta riteņiem)) - tātad 12 skrituļi katrā pusē. Lai nomainītu iekšējo, bija jānoņem 5 ārējie. No otras puses, zaudējot kaujā kādu no tiem, tanka manevrētspēja nemainījās. Kariusa tankam kādā kaujā tika trāpīts pa priekšējo skrituli, bet viņš to atklāja tikai pēc tam, kad kauja jau bija beigusies. Interesanti, ka priekšējo skrituli reizēm apzināti noņēma, lai lielos dubļos vai sniega putrā pārāk neaizķeptu priekšējais velkošais zobrats.



Un, protams, šādam tankam bija nepieciešams ĻOTI labi sagatavots vadītājs, kas, savukārt, prasīja laiku un resursus, kuru uz kara beigām Hitleram vairs nebija...

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Pirmdiena, 08.Augustā.2016, 18:50 | Komentāri # 19
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Dažādu armiju karavīru atmiņas par sastapšanos ar "Tīģeri" (krievu valodā):


Отзывы советских, британских и американских командиров о Pz. VI "Тигр"

"Я увидел один из новых германских Тигров на расстоянии, примерно, 1000 метров и выстрелил по нему 7 раз. Я видел, как каждый наш снаряд отскакивал от лобовой и бортовой брони Тигра. Тигр развернул своё орудие и взорвал наш левый трак, убив водителя."
Командир английского танка Matilda (Тунис, 1943 г.)

"Наша колонна завязала бой с тремя Panzer VI на дистанциях от 200 до 800 метров. Мы остановили один из Тигров сосредоточенным огнём по его тракам. Это произошло уже после многочисленных попаданий в лобовую броню Тигра, которые не имели никакого эффекта. Тигры уничтожили 8 наших танков M4, после чего мы вынуждены были отойти. Даже обездвиженный Тигр продолжал вести огонь по нашим отступающим танкам..."
Рапорт командира американского бронеполка (Северная Африка, 1943 г.)

"Я атаковал Тигр на дистанции 400 метров. Я произвёл 8-10 выстрелов бронебойными снарядами по боку и по башне танка. Снаряды просто отскакивали от него, а Тигр, уничтожив оба танка по моим флангам, спокойно отошёл."
Командир советского танка (1943 г.)

"Panzer VI, который немцы называют Тигром, появился около нашей позиции. Наша батарея открыла по нему огонь бронебойными снарядами, но ни один из выстрелов не был эффективным. После того, как к Тигру присоединилось ещё два танка, они ворвались на нашу позицию, и нам пришлось отступить."
Командир советской противотанковой батареи (1944 г.)

"Тигр выкатился из леса, ведя огонь с ходу. Он уничтожил шесть из наших Т-34 с дистанции 200-600 метров. Мы выпустили по нему где-то 20-30 снарядов, но все они отскочили от его брони. Нам пришлось вызывать воздушную поддержку, чтобы уничтожить его, но Тигр отступил в лес и скрылся."
Рапорт одного из членов экипажа советского танка Т-34 (Треблинка, 1944 г.)

"Наши новые танки "ИС" гораздо более приспособлены для борьбы с германскими танками Тигр. Тем не менее, я никогда не пошлю в бой свои Т-34 без поддержки хотя бы двух ИСов на каждый введённый немцами в бой Тигр..."
Высказывание советского гвардейского танкового командира (1944 г.)

"Я направил свою колонну Шерманов прямо на прятавшийся недалеко от Beauville Тигр. Тигр уничтожил 7 Шерманов из моей роты, прежде чем отступил. Мы вели огонь бронебойными и противотанковыми фугасными снарядами прямо по лобовой броне Тигра с расстояния всего 100 метров. Ни один из них не пробил его лобовую броню..."
Рапорт командира английского бронебатальона (Нормандия, 1944 г.)

"Мы заметили два Тигра из состава дивизии Das Reich на расстоянии 600 метров. Мы произвели 4 выстрела, которые не имели эффекта. Тигры развернулись и направились прямо к нам. Мы начали отступать после того, как потеряли 6 Шерманов. Один из наших Firefly сумел таки поразить один из Тигров в левый бок, но через мгновение был сам уничтожен оставшимся Тигром. Мы увидели, как экипаж повреждённого Тигра покинул машину, и взобрался на броню своего товарища, после чего тот отступил. У нас не осталось ни одного танка, который не был бы объят пламенем..."
Рапорт одного из членов экипажа канадского M4 (Нормандия, 1944 г.)

"Наша рота столкнулась с тремя Тиграми, двигавшимися вдоль нашего правого фланга. Мы выпустили 12 бронебойных снарядов в боковую броню Тигров с дистанции 100-600 метров. Кроме сколов циммеритового покрытия, Тиграм не был нанесён никакой ущерб. До того как Тигры отошли, мы потеряли 4 Шермана и большое количество бронетранспортёров. Я идентифицировал один из Тигров как машину под номером 331 из состава танковой дивизии Liebestandarte..."
Рапорт одного из членов экипажа английского Шермана (Нормандия, 1944 г.)

"Мы заметили немецкую танковую колонну, в которую входили два Тигра, Пантера и два Panzer IV. Мы запросили танковую поддержку, которая прибыла в составе около 20-ти Firefly. Они успели уничтожить Пантеру и один из Panzer IV, когда Тигры начали поджигать их. Мы потеряли шесть Firefly в течение нескольких минут, а затем немцы отошли. Мы вели поддерживающий огонь из крупнокалиберных пулемётов и миномётов, который оказался неэффективным..."
Рапорт английского пехотного командира (Нормандия, 1944 г.)

"Я увидел 4 Тигра на расстоянии 1800 метров и открыл по ним огонь. Я выпустил 15 бронебойных снарядов, которые ударили в правые борта Тигров, но не причинили им никакого вреда..."
Рапорт командира английского Шермана (Нормандия, 1944 г.)

Рапорт, направленный генералу Эйзенхауэру, который хотел изучить все боевые возможности германских танков Пантера и Тигр.

"По моему мнению, Panzer VI Tiger является гораздо лучшим танком, чем наш Sherman. Его скорострельное орудие имеет гораздо большую максимальную дистанцию ведения огня, чем наши 76 мм орудия. Тигр с лёгкостью уничтожает наши танки на дистанциях 1000 и более метров. У меня нет примеров, когда Шерман смог уничтожить Пантеру или Тигр с расстояния более 300 метров.
Большинство германских танковых потерь на поле боя произошли либо от авианалётов, либо по техническим причинам. В противовес, 85% наших танковых потерь мы понесли в результате действий германских танков и противотанковой артиллерии...
Иногда мне приходилось видеть, как от брони Шермана отскакивал снаряд, но как же часто мне приходилось наблюдать, как такое происходило с Тигром и Пантерой. Наши орудия не имеют такой пробивной силой, которой обладают скорострельные германские орудия.
Для доказательства этого, я могу привести случай, произошедший у El Beouf в августе 1944 году, когда снаряды нашего Шермана отскакивали от Тигра на небольшой дистанции. Тигра удалось остановить лишь когда наш Шерман разорвал ему один трак и заклинил башню.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Pirmdiena, 13.Septembrī.2021, 19:24 | Komentāri # 20
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Rīt braukšu uz Daugavpili. Personīgas darīšanas. Pēc tām esmu nolēmis apbraukāt visas, ar Otto Kariusu saistītās vietas. Lai man viss labi izdodās! ja
Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Otrdiena, 14.Septembrī.2021, 14:39 | Komentāri # 21
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Nu re, apskatīju Otto Kariusa aprakstīto, un manis izskaitļoto "Operācijas Barsuki" iespējamo kaujas vietu. Nu man ir 100% pārliecība, par savu taisnību. Viss kā pēc apraksta. Augstienē viensēta ar ābeļdārzu un kokiem, kuros nomaskēt tankus, un ceļš kā uz delnas! Un arī attālumu velna vācietis noteicis precīzi - nepilns km.



Tagad esmu lepns kā tītars! tada :D

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
nēģisDatums: Otrdiena, 14.Septembrī.2021, 14:41 | Komentāri # 22
Zemgales rakaris

Komentāri: 2826
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
Valduha izjuta leğendārā tankista garu,esmu par to pārliecināts alus

Pievienots (14.Septembrī.2021, 14:47)
---------------------------------------------
Tādas konkrētas vietas,kur zināmi notikumi risinājušies,ir sava enerğija,to var just nonākot tādā vietā.

 
ValduhaDatums: Otrdiena, 14.Septembrī.2021, 14:49 | Komentāri # 23
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Tieši tā. Pa ceļu brauca traktors (tipa krievu tanks), un es iztēlojos, kā Kariuss sagaida brīdi, kad tas nupat nozudīs aiz augstienes, un tad to augstasinīgi sašauj. ja
Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Piektdiena, 17.Septembrī.2021, 17:39 | Komentāri # 24
Stāstnieks

Komentāri: 11512
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Par cik šodien atkal nācās mērot ceļu uz Daugavpili, tad aplūkoju, manis izskaitļoto vietu, kur Otto Kariusu, braucot uz motocikla, smagi ievainoja. Diemžēl pati māja (Zviedri Kokiniški), no kuras krievi šāva, ir pamesta:


Agrāk to ar pārējo sādžu savienoja ceļš, kura vieta joprojām dabā saskatāma.
Te augstiene, aiz kuras, pēc Kariusa apraksta, atradās abi Tīģeri, un no kuras tie parādījās pēdējā brīdī:

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
sālītisDatums: Piektdiena, 17.Septembrī.2021, 19:07 | Komentāri # 25
Cienījams cilvēks
Komentāri: 2114
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
Būtu jau labi, ja notikumu vietā varētu atrast kādu artefaktu vai vismaz atlūzu. Mani arī ieinteresēja tas, kā tās vēsturisko notikumu vietas izskatās šodien. Goggle maps ļauj apskatīt ceļa pagriezienu uz Zviedriem.
 
Forums » Kara tēma » WW2 » Otto Kariuss Latvijā ("Tīģeru" pavēlnieks.)
  • Lappuse 1 no 2
  • 1
  • 2
  • »
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Mūsdienu K... 19.Martā.2024, 09:20 sālītis Pļāpātuve
Lasīt
Karš Austr... 19.Martā.2024, 02:01 rukets 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Te rakstām... 07.Martā.2024, 11:34 rukets Pļāpātuve
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt
Ukrainas k... 04.Martā.2024, 09:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Šī diena v... 29.Februārī.2024, 12:47 sālītis Patrioti
Lasīt
Dižslimība... 29.Februārī.2024, 11:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Jautājumi ... 10.Februārī.2024, 21:51 rukets Jautājumi-atbildes (FAQ)
Lasīt
Laika apst... 06.Februārī.2024, 10:23 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Vērmahta u... 04.Februārī.2024, 15:01 Valduha WW2
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: nēģis, rukets, sālītis


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024