Ceturtdiena, 28.Martā.2024, 13:49
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Zlēku traģēdija - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Foruma moderators: otomars, Valduha, Meilis  
Forums » Kara tēma » WW2 » Zlēku traģēdija
Zlēku traģēdija
MurīteDatums: Sestdiena, 30.Decembrī.2017, 10:48 | Komentāri # 1
Censonis
Komentāri: 80
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Par Zlēku traģēdiju interesanti fakti
Pieejams tikai lietotājiem
Citāts:
"Iespējams, Zlēku traģēdijas daudzajos aspektos pašlaik visvairāk iedziļinājusies rakstniece Laimdota Sēle. Jau četrus gadus viņa strādā pie grāmatas «Zlēkas. Laiki un likteņi», kas tiks izdota nākamā gada pavasarī. L. Sēle runājusi ar zvērību aculiecinieku atvasēm, vēsturniekiem, upuru piederīgajiem, izpētījusi simtiem dokumentu."
Varētu būt laba grāmata, noteikti jāizlasa.

Leģendu vācēja
 
MurīteDatums: Sestdiena, 30.Decembrī.2017, 10:48 | Komentāri # 2
Censonis
Komentāri: 80
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Izlasīju par kureliešiem, paldies par šo rakstu...tagad vismaz sāku iebraukt kas ir kas. doma Braucot Rendai cauri var redzēt brūnu norādi uz Rubeņa bataljona kauju vietām, savukārt, laivojot pa Abavu, upes krastā var redzēt pieminekli grupai "Sarkanā bulta". Turpat netālu norisinājās Zlēku traģēdija, kur vācieši zvērīgi izrīkojās ar vietējiem civiliedzīvotājiem, arī tur ir piemiņas vieta. Piemineklis sarkanajiem partizāniem izveidots par varonīgām cīņām pret vāciešiem ( tā kādā ceļvedī lasīju). Bet par šo varoņu īstajiem "varoņdarbiem" atradu šādu materiālu
https://gulags.wordpress.com/2015....45-gada

Leģendu vācēja
 
MeilisDatums: Sestdiena, 30.Decembrī.2017, 10:48 | Komentāri # 3
Vieglas smiltis Tev draugs

Komentāri: 6566
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Quote Murīte ()
Zlēku traģēdija, kur vācieši zvērīgi izrīkojās ar vietējiem civiliedzīvotājiem, arī tur ir piemiņas vieta

Lasīju Jāņa Teibes biogrāfiskos pierakstus, viņam arī gadījās piedalīties tajās liktenīgajās medībās pie Zlēkām. Medībās starp dzinējiem bija iefiltrējies ''partizāns'', kurš ''laimīgas'' sakritības dēļ izgāja uz medību masta tieši virsū tam vācu virsniekam, kuru turpat arī noblieza...
Šāvēju nenoķēra, bet par vainīgiem, protams, atzina medību organizētāju - Zlēku māju mežzini un pie viena arī visu viņa ģimeni...

Ja vari - dari, ja nevari - nesāc!
 
ValduhaDatums: Sestdiena, 30.Decembrī.2017, 14:46 | Komentāri # 4
Stāstnieks

Komentāri: 11533
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Te Latvijas Zinātņu akadēmijas locekļa, fiziķa Oļģerta Lielauša atmiņu fragmenti (toreiz bija 14 gadus vecs):

Aplis varēja būt lielāks

"[Rubeņa bataljona] kājnieki gāja gar Abavu, bet vezumnieki gāja caur Cirkali. Tur bija ceļš. Atceros, Cirkalē bija pilns ar bēgļiem. Karavīri ienāca vienā lielākā ēkā, kura vairs nav saglabājusies. Viņi interesējās par ieročiem, kādi ir vāciešiem. Vai ir kājnieku, vai cits bruņojums. Cilvēki runāja, ka ratos ved ievainoto leitnantu Rubeni.

Cirkales tuvumā ir mājas, kuras [vācieši laikā no 1944. gada 7. līdz 10. decembrim] nodedzināja, - "Grauči", "Graučiem" blakus ir "Jaunarāji", kur dzīvoja mani radinieki, kurus visus nošāva. Pavisam nodedzināja astoņas mājas. Augstākā vācu SS un policijas amatpersona Ostlandē Jekelns it kā esot uz kartes uzvilcis vēl lielāku riņķi, ieskaitot Cirkali, kur bija jāveic sodīšana, bet tas noprotestēts.

Vislielākā netaisnība ir tā, ka šeit nošāva ap 160 cilvēku. Galvenokārt visi runā par karavīru varonību, bet kā to sasaistīt ar traģisko? Pat pie Zinātņu akadēmijas nodibināja speciālu komisiju, lai saglabātu vēsturei liecības par Zlēku traģēdiju, bet šī lieta pačibēja un līdz šim nekādi neizdodas to nopietni iekustināt."

Kara laika jukas un kuriozi

Jautāts, vai šīs nebija lielākās kaujas, kur latvieši ļoti nopietni saķērās ar vāciešiem, Lielauss norāda, ka vietām nebijis neviena vācieša. "Pie Abriņām, pāri Abavai, lamājušies krieviski, jo tur bija Vlasovieši, bet šajā pusē savukārt bija latgalieši. Tolaik bija tāda mode, ka būdīgākie vīri šāvuši ar smago krievu ložmetēju "Maksim" no pleca. Un viens no viņiem latgalietis, šaujot nolamājies krieviski, viņam pretī no otra krasta arī atskanējušas lamas krieviski."

"Cirkalē dzīvoja mana krustmāte ar vīru mežzini. Pie viņiem biju apmeties vasarā. Cirkalē mitinājās vācu "Jagdverband" vienība, kura skaitījās SD pakļautībā. Tajā bija ap 40 līdz 50 cilvēku, bet starp viņiem vāciešu praktiski nebija, bet bija ungāri, tatāri, latvieši. Vācieši viņus komandēja. Šī vienība uzpasēja "Sarkano bultu" [padomju partizānus]. Atceros epizodi, ka vienā kūtī lielā katlā dzina kandžu, jo zaldāti, pirms gāja mežā, apdzērās, un tas tā bija no abām pusēm.

Vēl otra epizode - Cirkalē, kur bija vācu vienība, bija saņemti ciet divi latviešu karavīri un iespundēti vienā lielā klētī. Viņus arī sargāja latvieši. Atceros, ka viens no viņiem teica: "Janson, ej pasaki fričiem, ka viens izšpudīja". Sargi konstatēja, ka loga restes izkustinātas un viens no aizturētajiem, ugālnieks, aizmucis, bet otram aizturētajam bija atvaļinājuma apliecība, kas skaitījās drošs dokuments, un, lai arī viņš varēja bēgt, to nedarīja.

Ieradās sardzes priekšnieks, unteršārfīrers, austrietis, kas bija skaists puisis un ļoti patika meitām. Viņš iznāca un tajā sajukumā, civilajiem bēgļiem klātesot, nošāva aizturēto ar atvaļinājuma apliecību, kurš nebija bēdzis. Apjukums palika vēl lielāks, apjucis šāvējs, jo negadījums viņa sardzes maiņā, apjukuši visi klātesošie. Vācieši tūlīt nošauto aizvāca…

Vēl epizode Cirkalē - mans tēvs bija uzmunsturējis radio aparātu, lai varētu klausīties angļu ziņas. Vienreiz viņš vienā istabiņā tās klausījās un viņam aiz muguras ienāca vācu komandieris. Tēvs domāja, ka nu būs liela šmuce, bet nē, vācietis viņu mierināja un interesējās par to, kur tagad Rietumos ir fronte. Viņam ģimene bija kaut kur Vācijā, un viņš interesējās, vai tur nav ienākuši angļi, franči vai amerikāņi.

Tā situācija bija tāda, ka arī vācieši nezināja, kas notiek viņu mājās. Tā bija tolaik Cirkalē."

Zlēku traģēdijas piemiņas vieta

"Šodien Zlēkās ir Karātavkalns. Tur ir pārapbedīti daļa no nogalinātajiem. Ap divdesmit laukakmeņu ar nogalināto cilvēku vārdiem veido apli, bet centrā ir ap trīs metru augsts melna marmora obelisks. Tas ir it kā ņemts no vecajiem "Žīdu kapiem" Rīgas Maskavas forštatē.

Vai nebūtu laiks to atgriezt atpakaļ un tā vietā uzstādīt Latvijas laukakmeni ar šodienas uzrakstu un krusta zīmi? Domāju, ka Zlēku traģēdijā cietušajiem ir jāparāda pienācīgs gods un šī goda atdošanas vieta simboliski būtu Karātavkalns Zlēkās. 160 cilvēku tika iznīcināti par kureliešu cīņu par Latvijas neatkarības atjaunošanu, un šie cīnītāji nederēja ne vācu, ne padomju okupācijas varai."

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
MeilisDatums: Sestdiena, 30.Decembrī.2017, 17:14 | Komentāri # 5
Vieglas smiltis Tev draugs

Komentāri: 6566
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Pag, tad tas šāvējs kura dēļ izvērsās visa tā traģēdija varēja būt no kureliešiem? It kā loģiski...
Un ja tas Zlēku mežzinis nebūtu pačukstējis J.Teibem lai fiksi bēg prom mežā, tad viņš arī būtu kritis friču nežēlestībā...

Ja vari - dari, ja nevari - nesāc!
 
PinusDatums: Sestdiena, 30.Decembrī.2017, 18:43 | Komentāri # 6
Observators
Komentāri: 54
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Diezgan daudzi vēstures pavērsieni sākušies ar vienu šāvienu.
Varam atcerēties kaut 1. pasaules kara sākumu.
 
ValduhaDatums: Sestdiena, 30.Decembrī.2017, 21:19 | Komentāri # 7
Stāstnieks

Komentāri: 11533
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Quote Meilis ()
Pag, tad tas šāvējs kura dēļ izvērsās visa tā traģēdija varēja būt no kureliešiem?

Nē, cik esmu lasījis, tad "Sarkanā bulta" bija pie vainas. Itin kā nežēlīgi noslepkavoti arī daži ievainoti vācu karavīri. Tad nu Jekelns pārcentās.

Te pārkopēju no tēmas "Kureliešu jautājums":

Jekelna atriebība.

No 5. līdz 9. decembrim Jekelns realizēja operāciju "Ozolu purvs". Tās rezultātā pēc U. Neiburga ziņām Zlēku pagastā tika nošauti vismaz 148 civiliedzīvotāji.

Uldis Neiburgs: "Iespējams, ka šīs akcijas tiešais iegansts bija padomju partizānu vienības "Sarkanā bulta" uzbrukums vācu armijas vezumnieku kolonnai netālu no Auziņu mežsarga mājām uz Zlēku–Kuldīgas lielceļa 1944. gada novembra beigās. Šis uzbrukums bija provokatīvs, jo vācieši par vainīgajiem uzskatīja kureliešus..."

Lūk ko par šo akciju ziņo vācu 16.armijas pretizlūkošanas daļas priekšnieks:
(citātā ietverti arī, jau iepriekš pieminētie "Sarkanās bultas ", ziņojumi Maskavai)

"Ziņojuma mēnesī augstākā SS un pol. fīrera vadībā izdarīja 2 lielus pasākumus, kas abi neattaisnoja tādu spēka un līdzekļu izmantošanu un nenoveda pie vēlamā panākuma.

Pasākums "Ozolu purvs" 5.-9. dec. vērsās pret "Sarkanās bultas" bandu un Kureļa organizācijas atliekām pie Abavas.

Šī pasākuma laikā pret civiliedzīvotājiem izdarītie vainas izpirkšanas pasākumi (Suehnemassnahmen) par Rubeņa cilvēku ievainoto policijai piederīgo sakropļošanu, tautu ir ļoti sarūgtinājuši un neliekas piemēroti Kurzemes telpas nomierināšanai. Tā Usmas un Spāres policijas priekšnieks ziņo OK, ka pasākuma laikā esot nodedzinātas 14 lauku sētas, iedzīvotāji esot nonāvēti un sadedzināti. Iedzīvotāji dzīvojot šausmās par šo izrīcību. Vairumu šo zemnieku ģimeņu viņš pazīstot, tās neesot bijušas bandām labvēlīgas. Viņš stingri lūdz turpmākos pasākumos atteikties no tādām izrīcībām.

660. drošības bataljona karavīru ziņojums apstiprina šo apgalvojumu. Vēlogos (62/32) esot 30 civilistus, starp tiem divus bērnus, nošāvusi kāda latviešu SS vienība kāda vācu oberšturmfīrera vadībā. Šī nošaušana esot pavēlēta kā atmaksa par to, ka vācu pusē esot krituši 3 virsnieki un 17 vīri. Dižķīros visus iedzīvotājus esot nošāvis kāds policijas leitnants ar 6 vīriem, līķi esot šķūnī sadedzināti. Pie šķūņa ieejas esot bijuši redzami 7-8 pārogļoti līķi, starp tiem viens bērna līķis. Saskaņā ar 660. drošības bataljona komandiera ziņojumu, ka latviešu zemnieki, kas brīvprātīgi bija kļuvuši par viņa vienības slepeniem aģentiem un kā vietējo apstākļu pazinēji par ceļa rādītajiem, pēc akcijas nobeigšanas nebija vairs atrodami. Piederīgo meklēšanas ziņojumi tagad ienāk komandantūras.

Šī pasākuma veids radīja mums negatīvas sekas ne tikai civilās aprindās, bet arī latviešu karavīros. Tās neierobežojas tikai Abavas šaurākā novadā, bet izplatās visā latviešu telpā.

Padomju bandu štābs, kura izlūkvienības kā liecinieki bija novērojuši nolikumus pie Abavas, to propagandiski izmantoja vervēšanas nolūkiem. Starp citu, sekojošie pieraksti no kādas iegūtas radioraidītāju vienības dienasgrāmatas varētu būt zīmīgi:

8.12. 2 dienas ilgst ekspedīcija, kurelieši nāk pie mums un lūdz mūs, viņiem ļaut iet ar mums, un ņemt viņus mūsu pakļautībā. Tie ir ļoti labi apbruņoti cilvēki, bet viņiem nav labu vadītāju un viņi staigā mežā bezmērķīgi. Viņi varētu daudz ko darīt, ja viņiem būtu labs vadītājs.

14.12. Bez mana galvenā darba es organizēju bandu grupas no kureliešu cilvēkiem. Viņi ir loti labi apbruņoti un labi partizāni, ja ar viņiem pareizi runā. Viņi visi vēl tic vācu propagandai un domā, ka viņus nošaus, ja nāks krievi. Mums, padomju cilvēkiem, ir smieklīgi dzirdēt tādas lietas. Vācieši slepkavo un laupa civiliedzīvotāju starpā. Kurzemes iedzīvotāji nu sāk ticēt, ka vācietis ir laupītājs un ka būs vajadzīgs viņu likvidēt, cik vien iespējams. Cik žēl, ka tauta tikai tagad sāk saprast.

Notikumi pie Abavas tūliņ arī negatīvi iedarbojās uz ziņotāju tīklu. Vēl nelabvēlīgāku ietekmi uz ziņotāju tīklu izraisīja dažāda apiešanās ar latviešu pašaizsardzībai piederīgiem, kas pretēji rudenī dotajām pavēlēm, dažos apgabalos ir atbruņoti un ar to sarūgtināti. Ziņojumu tīkls Kurzemē līdz šim pirmā kārtā balstījās uz pašaizsardzību (Selbstschutz).

Otrs lielpasākums - "Stende" -- ar citu vadību vērsās pret Rendas bandu un Stendes bandu telpā dienvidos no Stendes-Spāres dzelzceļa līnijas. Tas gan nedeva cerētos panākumus, bet iedzīvotājos atstāja labvēlīgu iespaidu, jo to iepretī civiliedzīvotājiem izdarīja, turoties pie militāriem pamatprincipiem."

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Sestdiena, 30.Decembrī.2017, 21:29 | Komentāri # 8
Stāstnieks

Komentāri: 11533
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Quote Pinus ()
Diezgan daudzi vēstures pavērsieni sākušies ar vienu šāvienu.

Tā tas ir. Bet spriedelēt, sēžot mīkstā dīvānā pie datora, ir viens, savukārt, atrodoties notikumu epicentrā - pavisam kas cits. Iztēlojies, ka tavu labāko draugu, ar kuru kopā esi izgājis cauri ellei, un dalījies pēdējā maizes riecienā, nošauj kāds aizmugures "priduraks". Vai Tev negribētos viņus visus nolinčot?
Es nevēlos nevienu attaisnot, bet tāds nu ir karš... ...par nošauto vācu virsnieku, nez kāpēc, neviens nesaka - noziegums.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
PinusDatums: Svētdiena, 31.Decembrī.2017, 00:01 | Komentāri # 9
Observators
Komentāri: 54
 Izgājis
Par aktivitāti Balvu ielāde ...
Protams. Ar to tikai teicu, ka analizēt, kā būtu, ja nebūtu, vai kā nebūtu ja būtu citādi, praktiski neko neizskaidro notikušajā. Visos gadījumos ir vismaz divas iesaistītās puses ar atšķirīgiem uzskatiem, dažādu motivāciju un skaidrojumu..
 
ValduhaDatums: Svētdiena, 31.Decembrī.2017, 07:03 | Komentāri # 10
Stāstnieks

Komentāri: 11533
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Vēl jau nedrīkst ignorēt faktu, ka vēsturi rakstīja uzvarētāji. Piemēram Baltkrievijā ciemus dedzināja gan friči, gan krievu "partizāni", bet pēc kara visus pierakstīja fričiem. Tāpat visās "atmiņās" kā neiztrūkstošs elements figurē esesieši. Lai gan esmu pārliecināts, ka 99,9% aculiecinieku nespēja atšķirt SS formu no policijas, vai kāda cita militāra formējuma formas. Bet padomju izmeklētājam bija svarīgi dzirdēt šo maģisko vārdu - esesietis!

Katrā ziņā Zlēku upuri ir uz Jekelna sirdsapziņas. Problēmu atrisināt ātri un bez žēlastības - tas bija īsti viņa stilā.
Kā jau rakstīju, tad vācu 16.armijas pretizlūkošanas daļas priekšnieka ziņojumā lasāms, ka:

"Otrs lielpasākums - "Stende" -- ar citu vadību vērsās pret Rendas bandu un Stendes bandu telpā dienvidos no Stendes-Spāres dzelzceļa līnijas. Tas gan nedeva cerētos panākumus, bet iedzīvotājos atstāja labvēlīgu iespaidu, jo to iepretī civiliedzīvotājiem izdarīja, turoties pie militāriem pamatprincipiem." (tulkojums draņķīgs...)

Nešaubos, ja arī šo pasākumu vadītu Jekelns, rezultāts būtu tik pat bēdīgs kā Zlēku gadījumā.

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
ValduhaDatums: Svētdiena, 31.Decembrī.2017, 07:09 | Komentāri # 11
Stāstnieks

Komentāri: 11533
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Obelisks, tiešām, no pirmskara kapiem nācis!



Tiesa, spriežot pēc krusta, tie nebūs bijuši žīdu kapi. Un vai tad no Rīgas jāved, ja arī apkārtējās kapsētas pilnas ar šādām "sagatavēm"... trakais
Bet šāda rīcība padomju laikam visai raksturīga:
Piemineklis ar noslēpumu

Tev nebūs svešu tautu Dievus turēt augstāk par savējiem!
 
Forums » Kara tēma » WW2 » Zlēku traģēdija
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Karš Austr... 27.Martā.2024, 17:01 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Mūsdienu K... 27.Martā.2024, 08:46 sālītis Pļāpātuve
Lasīt
Te rakstām... 26.Martā.2024, 17:28 007 Pļāpātuve
Lasīt
YouTube bū... 05.Martā.2024, 15:58 sālītis Būve
Lasīt
Ukrainas k... 04.Martā.2024, 09:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Šī diena v... 29.Februārī.2024, 12:47 sālītis Patrioti
Lasīt
Dižslimība... 29.Februārī.2024, 11:58 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Jautājumi ... 10.Februārī.2024, 21:51 rukets Jautājumi-atbildes (FAQ)
Lasīt
Laika apst... 06.Februārī.2024, 10:23 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Vērmahta u... 04.Februārī.2024, 15:01 Valduha WW2
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: 007, sālītis, Antoniowwy, Eldarado


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024